Την εξασφάλιση 80 εκατ. ευρώ για σταθερή και συχνότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, τόσο με την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και μεταξύ τους, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε συνέντευξή του στην «Δημοκρατική», ο κ. Πλακιωτάκης ανέλυσε τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και μέσω συστηματικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφαλίσαμε 175 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών των νησιωτικών λιμένων και 80 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση επιλεγμένων άγονων γραμμών».

Διαβάστε επίσης: Αναγκαία η ύπαρξη «πράσινου» διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα

Όπως είπε είναι ένα συνολικό έργο που αλλάζει τα δεδομένα για τους νησιώτες και τα νησιά. «Εξασφαλίζει όχι μόνο σταθερή και συχνότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, τόσο με την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και μεταξύ τους, αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με καλύτερες λιμενικές υποδομές και μεγαλύτερη ενθάρρυνση για τη δρομολόγηση νέων “πράσινων” πλοίων».

Δράσεις 1,6 δισ. ευρώ

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων για την νέα προγραμματική περίοδο ΕΤΠΑ 2021-2027, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπέβαλε προτάσεις για δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, που αφορούν:

  • Θαλάσσιους λιμένες και θαλάσσιες υποδομές.
  • Παράκτια ναυτιλία και θαλάσσιες μεταφορές.
  • Προσβασιμότητα και ανάπτυξη για τα νησιά μας.
  • Στρατηγική θαλάσσιας επιτήρησης και ασφάλειας.
  • Ναυτική εκπαίδευση, ενδυνάμωση των γαλάζιων επαγγελμάτων και απασχόληση, και
  • Θεσμική ενδυνάμωση και ψηφιοποίηση.

Νησιωτικότητα

«Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στο εγκεκριμένο κείμενο της συμφωνίας ΕΤΠΑ η έννοια της νησιωτικότητας, η οποία συνδέθηκε με την υποχρέωση διασφάλισης της εδαφικής συνοχής της χώρας. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει επίσης στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, με αναπτυξιακές δράσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και ο ορίζοντας υλοποίησης είναι το 2025», πρόσθεσε.

Αναβάθμιση 12 περιφερειακών λιμένων

Ο κ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε πως στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις για την αναβάθμιση 12 περιφερειακών λιμένων σε νησιά και περιοχές με ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα. «Παράλληλα, έχει εκπονηθεί αναλυτικό σχέδιο και μελέτη για τη σταδιακή ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων της χώρας στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας και ο σχεδιασμός του χρηματοδοτικού μηχανισμού για την υλοποίησή του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News