Η φετινή χειμερινή σεζόν χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία και υψηλές κρατήσεις για το πρώτο τριήμερο της χειμερινής σεζόν. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 8 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 30 Οκτωβρίου σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονταν εντυπωσιακές σε ποσοστά 51%-85%, ενώ το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου, οι προ-κρατήσεις κυμαίνονταν από 85% έως και 100%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοφιλών χειμερινών προορισμών βρίσκονταν ήδη άνω του 90% όσον αφορά ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο καλός, «καλοκαιρινός» καιρός, επιβεβαίωσε τις μετεωρολογικές προβλέψεις για το τριήμερο, με αποτέλεσμα όσοι δεν προέβησαν εγκαίρως σε κράτηση σε κάποιο χειμερινό προορισμό, αποφάσισαν να κινηθούν σε καλοκαιρινούς προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από τα μεγάλα αστικά κέντρα, επιμηκύνοντας τη καλοκαιρινή σεζόν.

Διαβάστε επίσης: Στο 100% οι πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες του τριημέρου, αποτέλεσαν σύμμαχο τόσο των επαγγελματιών που παρέμειναν ανοιχτεί, όσο και των ταξιδιωτών που άδραξαν την ευκαιρία ακόμη και για τα τελευταία «καλοκαιρινά» μπάνια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη αμμώδη παραλία Κουρούτα του Ν.Ηλείας, δεν ήταν λίγοι οι ταξιδιώτες από την Αθήνα που έκαναν τα μπάνια τους στις οργανωμένες παραλίες του Νομού. Παρόμοια η εικόνα και στα παράλια του Ν. Αχαΐας.

Πληρότητες στο 100% για το τριήμερο καταγράφηκαν τόσο στη Μονεμβασιά όσο και στο Οίτυλο της Μάνης. Περιοχές που δεν κατατάσσονται στους χειμερινούς προορισμούς.  Παρόμοια εικόνα και στο Νομό Κορινθίας με τον κόσμο να κατακλύζει το Λουτράκι, το Βραχάτι, τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, αλλά και το παραθαλάσσιο Τολό του Ν.Αργολίδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ταξιδιωτών του τριημέρου.

Όσον αφορά την Ήπειρο που αποτελεί βασικό προορισμό των χειμερινών μηνών τόσο για τα κοσμικά Ιωάννινα όσο και το γραφικό Μέτσοβο, τα «φώτα» του τριημέρου κέρδισαν και οι καλοκαιρινοί προορισμοί, όπως τα Σύβοτα, η Πάργα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα. Προορισμοί που δεν είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια τέτοια περίοδο να καταγράφουν κινητικότητα που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 100%.

Οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί

Στην Αράχωβα οι πληρότητες  για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 30 Οκτωβρίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου άγγιζαν το 51%, αρχές Οκτωβρίου άγγιζαν το 81% και τελικά το 100%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμάνθηκαν από 180€ έως 640€. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορούσε διαμέρισμα 65τμ, ενώ ένα chalet 95τμ με 2Υ/Δ μισθώνεται προς 640€ για το σύνολο του τριημέρου.

Στο Μέτσοβο, οι πληρότητες από 66% στα μέσα του Σεπτεμβρίου και 76% αρχές Οκτωβρίου, τελικά άγγιξαν το 100% .  Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμάνθηκαν από 300€ έως 400€.

Στα Καλάβρυτα, οι πληρότητες για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 30 Οκτωβρίου άγγιξαν το 76% τα μέσα του Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου το 92% και τελικά άγγιξαν το 97%. Το καλό οδικό δίκτυο Αθηνών – Πατρών, έφεραν και πάλι τον Αχαϊκό ορεινό προορισμό στο προσκήνιο για τους ταξιδιώτες που διαμένουν στην Αθήνα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμάνθηκαν από 400€ έως 450€. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα ήταν κυρίως από 65τμ έως 75τμ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου.

Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας. Στο επίκεντρο η Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες.  Οι πληρότητες σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα για το τριήμερο του Οκτωβρίου στα μέσα του Σεπτεμβρίου άγγιζαν το 81%,60% και 66% αντίστοιχα, αρχές Οκτωβρίου κινήθηκαν στο 100%, 85% και 85% αντίστοιχα και κατέληξαν στο 100% στο σύνολο των προορισμών. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο  κυμάνθηκαν από 240€ έως και 500€ στους Αρκαδικούς προορισμούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων ήταν ολόκληρα διαμερίσματα από 35τμ έως 90τμ.

Το Καρπενήσι προτίμησαν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι πληρότητες στα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν 67%, αρχές Οκτωβρίου το 90% και τελικά άγγιξαν το 98%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμάνθηκαν από 260€ έως 468€. Τα διαμερίσματα που διατίθενταν  μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν κυρίως 50τμ-55τμ.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 335 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας.  Οι πληρότητες  για το τριήμερο του Οκτωβρίου στα μέσα του Σεπτεμβρίου κυμαίνονταν στο 77%, αρχές Οκτωβρίου το 94% και τελικά άγγιξαν 98%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμάνθηκαν από 260€ έως και 396€ .

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις πληρότητες να αγγίζουν το 91%, από 75% στα μέσα του προγούμενου μήνα. Από το σύνολο των 1.035 εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, πλέον για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου διατίθενται προς μίσθωση 98 κατοικίες.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, κατέγραψε ποσοστό πληροτήτων της τάξεως του 94% από 84% αρχές του Οκτωβρίου. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 280 ακίνητα. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμάνθηκε από 220€ έως 350€.

Η Ναύπακτος, ο προορισμός που κέρδισε έδαφος εν μέσω πανδημίας και παράλληλα διαθέτει χειμερινούς και θερινούς προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από την Αχαϊκή πρωτεύουσα τη Πάτρα και παράλληλα προσεγγίσιμος μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για τους Αθηναίους, κατέγραψε ποσοστό πληρότητας της τάξεως του 92% από 71% στις αρχές του μήνα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια ή/και 4μελή παρέα, κυμάνθηκε από 180€ έως 340€ για το σύνολο του τριημέρου.

Οι εναλλακτικοί προορισμοί που γέμισαν λόγω καλοκαιρινού καιρού

Πελοπόννησος

Όσοι,  ήθελαν να βρεθούν στα Τρίκαλα Κορινθίας, στα Καλάβρυτα ή/και στους γνωστούς Αρκαδικούς προορισμούς όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τη Βυτίνα, αλλά δεν  πρόλαβαν να κάνουν τη κράτηση τους σε ένα οικονομικό ακίνητο και θέλησαν να απολαύσουν τον καλοκαιρινό καιρό του τριημέρου σε προορισμούς πλησίον της θάλασσας, κινήθηκαν σε κοντινούς οδικούς προορισμούς.

Το Λουτράκι ανέκαθεν αποτέλεσε βασική επιλογή για τους ταξιδιώτες της Αττικής \. Στο Λουτράκι το κόστος μίσθωσης κατοικίας 56τμ κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα διαμορφώθημε στα 140€ για δυο διανυκτερεύσεις. Κοντινός προορισμός εντός του Νομού Κορινθίας τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, το Κιάτο,  και το Κάτω Άσσος, είχαν τη τιμητική τους,  όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60τμ-65τμ για δυο διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκε στα 110€ ,120€ και 130€ αντίστοιχα .

Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε και στους γραφικούς παραθαλάσσιους  προορισμοί του Νομού Αργολίδος πλησίον του Ναυπλίου, όπως το Τολό και η Παλαιά Επίδαυρος.  Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 42τμ για 2 διανυκτερεύσεις στο Τολό διαμορφώθηκε στα 130€ και στη Παλαιά Επίδαυρο, κατοικία 50τμ στα 146€.

Στη Λακωνία, το Γύθειο, η ιστορική κωμόπολη με το λιμάνι, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ κατάλληλη να φιλοξενήσει περισσότερα από τέσσερα άτομα, διαμορφώθηκε στα 135€.

Η Μεσσηνία, προσφέρει πολλές επιλογές στους ταξιδιώτες, όπως τη Φοινικούντα, τη Μεθώνη, τη Κορώνη και τη Στούπα. Περιοχές διαδεδομένες κυρίως τους θερινούς μήνες, αλλά, όμορφες και τους χειμερινούς όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στη Φοινικούντα το κόστος μίσθωσης για δυο διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκε στα 144€ για κατοικία 55τμ, στη Μεθώνη στα 140€ για κατοικία 40τμ, στη Κορώνη στα 130€ για κατοικία 70τμ και στη Στούπα διαμορφώθηκε στα 130€ για κατοικία 40τμ.

Στην Αχαΐα, έντονη κινητικότητα καταγράφηκε στα Σελιανίτικα, στο παραθαλάσσιο χωριό της Αχαΐας που απέχει 7 χιλιόμετρα από το Αίγιο και 35 από την Πάτρα, καθώς και στην Ακράτα, που απέχει 47 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα.

Εύβοια, Στερεά Ελλάδα και Αιτωλοακαρνανία

Η κοντινή απόσταση από την Αττική και το καλό οδικό δίκτυο, οδήγησε πολλούς Αθηναίους τόσο στα παράλια της Φθιώτιδας όσο και στην Εύβοια. Όσοι θα ήθελαν να επισκεφτούν το Καρπενήσι καθώς και τα όμορα γραφικά χωριά, επέλεξαν να διαμείνουν στη Λαμία που απέχει 74χιλιόμτερα και πραγματοποίησαν αυθημερόν επισκέψεις και ξεναγήσεις στη περιοχή. Το κόστος διαμονής σε κατοικία 50τμ στο κέντρο της πόλης για δυο διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκε στα 110€. Τα γνωστά παράλια της Φθιώτιδας, Καμένα Βούρλα, Άγιος Κωνσταντίνος και Θεολόγος, που προσφέρουν ικανοποιητικές επιλογές είχαν τη τιμητική τους.

Στην Εύβοια, οι επιλογές ήταν πολλές για όλα τα οικονομικά βαλάντια. Στο Λευκάντι κατοικία 32τμ μισθωνόταν προς 150€ για δυο διανυκτερεύσεις, στο Αλιβέρι κατοικία 45τμ προς 140€, στη γραφική Κάρυστο κατοικία 60τμ προς 150€.

Η Αιτωλοακαρνανία, αποτελεί προορισμό τόσο για τους Αχαιούς όσο και για τους Γιαννιώτες. Το κόστος μίσθωσης για δυο διανυκτερεύσεις  κατοικίας 60τμ στη παραθαλάσσια Πάλαιρο διαμορφώθηκε στα 150€, στον Μύτικα κατοικία 50τμ μισθωνόταν προς 150€, ενώ παρόμοιο το κόστος μίσθωσης και στην Αμφιλοχία για κατοικία 55τμ.

Ήπειρος και Βόρεια Ελλάδα

Όσοι,  ήθελαν να βρεθούν στους καταρράχτες της Έδεσσας, στη μαγευτική Νάουσα, στη Φλώρινα, στη Καστοριά, αλλά και μέσω της Εγνατίας οδού στα Ιωάννινα και στο Μέτσοβο, αλλά, δεν προέβησαν εγκαίρως σε κράτηση, επιλέξουν άλλους προορισμούς τόσο της Ηπείρου και της Θεσσαλίας όσο της Μακεδονίας και της Θράκης.

Όσοι αποφασίσουν να κινηθούν από την Αιτωλοακαρνανία μέσω της Ιονίας οδού όσο και μέσω της Εγνατίας από τη Θεσσαλονίκη, επέλεξαν προορισμούς της Ηπείρου όπως, την Ηγουμενίτσα, τη Πάργα, τη Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Πρέβεζα.

Το κόστος για δυο διανυκτερεύσεις στην Ηγουμενίτσα σε κατοικία 60τμ διαμορφώθηκε στα 110€, στη Πάργα για κατοικία 55τμ στα 150€, στη Πλαταρία σε κατοικία 65τμ στα 130€, στα Σύβοτα σε κατοικία 50τμ στα 150€ και στη Πρέβεζα σε κατοικία 60τμ στα 150€.

Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι όσοι επέλεξαν για το τριήμερο τη Καβάλα, όπου το κόστος μίσθωσης για δυο διανυκτερεύσεις κατοικίας 46τμ που απέχει 1,1χιλ από το κέντρο της πόλης μισθωνόταν προς 150€, ενώ στη Ξάνθη, κατοικία 50τμ στο κέντρο της πόλης, μισθωνόταν προς 120€.

Όσοι θελήσαν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό του τριημέρου, επέλεξαν να βρεθούν πλησίον της θάλασσας, σε περιοχές όπως ο Πλαταμώνας του Νομού Πιερίας και η Λεπτοκαριά του Δήμου Δίου –Ολύμπου. Το κόστος μίσθωσης για δυο διανυκτερεύσεις κατοικία 55τμ στον Πλαταμώνα διαμορφώθηκε στα 140€ και στη Λεπτοκαριά, κατοικία 45τμ προς 150€.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts