Με άλμα υποδέχονται οι αμερικανικοί δείκτες τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, καθώς πλέον πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα ακολουθήσει έναν πιο ήπιο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ο οποίος δεν θα απειλεί την οικονομία με ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 2,39% στις 33.292 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 3,47% στις 3.872 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 4,81% στις 10.851 μονάδες.

Ο πληθωρισμός που ανακούφισε τις αγορές

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 7,7% τον Οκτώβριο, με τις προσδοκίες για πιο αργούς ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve να αυξάνονται. Εάν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο θα μειωθούν οι πιθανότητες μιας απότομης προσγείωσης, ή ακόμα και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

«Σίγουρα δείχνει πόσο πολύ οι αγορές έχουν επικεντρωθεί, ανησυχούν και θέλουν να κινηθούν με βάση τον ΔΤΚ», σχολίασε ο John Briggs της NatWest. «Απλά φέρνει στην επιφάνεια την ιδέα της κορύφωσης του πληθωρισμού και της αντίδρασης της Fed… Η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, σταματώντας ενδεχομένως τις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης κάθε φορά», πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έκαναν βουτιά μετά την ανακοίνωση για τον ΔΤΚ, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να πέφτει πάνω από 18 μονάδες βάσης στο 3,946%, πέφτοντας κάτω από το βασικό επίπεδο του 4%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 23 μονάδες βάσης στο 4,395%.

Οι πρωταγωνιστές στο ταμπλό

Οι τεχνολογικές μετοχές που έχουν πληγεί περισσότερο φέτος καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν κατακόρυφα, οδηγούν σε κέρδη την αγορά. Η Nvidia και η Tesla σημειώνουν άνοδο άνω του 5%. Η Salesforce κερδίζει 4% και η Apple ενισχύεται κατά 3%.

Βέβαια, οι ανησυχίες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ παραμένουν. Η αγορά ήλπιζε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα έπαιρναν ολοκληρωτικά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας – μια κατάσταση που θα δημιουργούσε αδιέξοδο στην πολιτική της Ουάσινγκτον. Αντ’ αυτού, οι βασικές αναμετρήσεις για τη Γερουσία στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και τη Νεβάδα παραμένουν αμφίρροπες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street