Η Ελλάδα δεν είναι μόνο από τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε. στη βενζίνη αλλά και στις περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές ανεβαίνουν ευρωπαϊκά, καταφέρνει να σπάει και το ρεκόρ στο ύψος των αυξήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής στη χώρα μας στο διάστημα 31 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου, οπότε και εκδηλώθηκε μία παράξενη… ευρωπαϊκή κούρσα ανόδου των τιμών της βενζίνης, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Πιο συγκεκριμένα η μέση αύξηση ήταν 0,057 ευρώ ανά λίτρο σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου, όταν στο σύνολο της Ε.Ε. των 27 χωρών η μέση αύξηση ήταν 0,013 ευρώ ανά λίτρο.

Αμέσως μετά την Ελλάδα ακολούθησαν η Ουγγαρία με τη βενζίνη να αυξάνεται κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, η Δανία ( + 0,041 ευρώ), η Σουηδία (+ 0,035 ευρώ), το Λουξεμβούργο (+ 0,032 ευρώ), η Κύπρος (+ 0,022 ευρώ) κ.ο.κ.

Διαβάστε επίσης: Κολυμπάνε στο χρήμα οι πετρελαϊκές

Έτσι, στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 7 Νοεμβρίου εκτινάχτηκε στα 2,094 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 10 Νοεμβρίου ανέβηκε κι άλλο, στα 2,115 ευρώ ανά λίτρο. Και σε σχέση με τις 31 Οκτωβρίου (2,037 ευρώ ανά λίτρο) η μέση αύξηση είναι 0,078 ευρώ ανά λίτρο.

Το ντίζελ κίνησης

Σε αντίθεση με τις ανατιμήσεις της βενζίνης στο πετρέλαιο κίνησης οι τιμές για το δεκαήμερο (7 Νοεμβρίου – 31 Οκτωβρίου) μειώθηκαν. Με βάση τα στοιχεία της Ευρ. Επιτροπής η μέση τιμή στην Ε.Ε. των 27 χωρών μειώθηκε κατά 0,023 ευρώ ανά λίτρο, και η μείωση στην τιμή του ντίζελ στην Ελλάδα ήταν κοντά στο μέσο όρο (-0,018 ευρώ ανά λίτρο).

Βέβαια σημειώθηκαν και μεγαλύτερες μειώσεις όπως στο Λουξεμβούργο (-0,15 ευρώ ανά λίτρο), στο Βέλγιο (-0,088), στην Πορτογαλία (-0,062 ευρώ), στην Ολλανδία (-0,059), στη Γερμανία (-0,044 ευρώ ανά λίτρο) κ.ο.κ.

Διαβάστε επίσης: Πόσο φυσικό αέριο κρύβει η Ελλάδα

Τα αίτια

Η ανάποδη τροχιά που κατέγραψαν οι τιμές των δύο καυσίμων στην Ε.Ε. δεν αποδίδονται σε πραγματικές μεταβολές ή σε αλλαγή δεδομένων της αγοράς πετρελαιοειδών, όπως τουλάχιστον εξηγούν αρμόδιες πηγές στον ΟΤ. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η βενζίνη ανέβηκε τη στιγμή που η κατανάλωση της υποχωρεί πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας μάλιστα από τον περασμένο Ιούλιο η ζήτηση υποχωρεί κατά περίπου 10% κάθε μήνα έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος. Οπότε η εξήγηση δίνεται μάλλον σε κερδοσκοπικά παιχνίδια των traders στις χρηματιστηριακές αγορές των καύσιμων.

Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, οι προβλέψεις, όπως έγραψε ο ΟΤ στις 10 Νοεμβρίου, είναι οι τιμές να ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε στον Φεβρουάριο, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Μάλιστα την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να παρουσιαστούν και ελλείψεις ντίζελ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι μειώσεις

Πάντως παράγοντες της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς υποστηρίζουν πως από αυτήν την εβδομάδα θα φανούν μειώσεις στις τιμές της βενζίνης. Και πράγματι οι τιμές των διυλιστηρίων υποχωρούν από την περασμένη εβδομάδα. Όμως λόγω της ιδιομορφίας της ελληνικής αγοράς να τιμολογεί με τετραήμερο καθυστέρηση οι μειώσεις στην αντλία θα αρχίσουν να αποτυπώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ήδη οι τιμές χονδρεμπορικής της αμόλυβδης βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 0,029 ευρώ το λίτρο, ενώ στο ντίζελ κίνησης κατά 0,049 ευρώ ανά λίτρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια