«Καίει» το κόστος των υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη –και στην Ελλάδα- καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ράλι του δολαρίου και η στάση του ΟΠΕΚ+ να κλείσει κι άλλο τις κάνουλες έχουν οδηγήσει σε χωρίς προηγούμενο συνολικές αυξήσεις στις τιμές σε αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Ειδικά σε σύγκριση με πέρσι τέτοια εποχή, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφονται στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, με την αμόλυβδη να ακολουθεί.
Είναι ενδεικτικό πως λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών στην αγορά, για πρώτη φορά οι τιμές του καυσίμου αυτού έχουν ξεπεράσει στη χώρα μας ακόμη και αυτές της αμόλυβδης 95 οκτανίων.
Διαβάστε ακόμα: 7 λόγοι πίσω από την εκτόξευση της τιμής του ντίζελ
Όμως, το φαινόμενο αυτό με το ντίζελ να είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη παρατηρείται πλέον και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Με βάση τα τελευταία συνολικά πανευρωπαϊκά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 10 Οκτωβρίου, η μέση τιμή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη στο πετρέλαιο κίνησης είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (25 Οκτωβρίου 2021) σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Η αντίστοιχη αύξηση για την αμόλυβδη 95 οκτανίων ανέρχεται σε περίπου 10%. Στην Ελλάδα όμως οι αυξήσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού στο πετρέλαιο κίνησης φτάνουν το 36% σε ετήσια βάση και στην αμόλυβδη ξεπερνούν το 14%. Ο «χάρτης» τιμών του ΟΤ για το που διαμορφώνονται οι τιμές, είναι χαρακτηριστικός της κατάστασης που επικρατεί.
Ράλι για το πετρέλαιο θέρμανσης
Άλμα παρουσιάζουν επίσης οι πανευρωπαϊκές μέσες τιμές και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εκεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς, όπως συμβαίνει γενικότερα και με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί.
Διαβάστε ακόμα: ΟΠΕΚ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τη ζήτηση – Σήμα για νέες μειώσεις στην παραγωγή
Όμως τελικά σημασία έχει τι πληρώνει ο καταναλωτής για να ζεσταθεί, εάν χρησιμοποιεί το καύσιμο αυτό. Έτσι, την ώρα που στην Ελλάδα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανοίξουν στα επίπεδα των 1,44 με 1,49 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, οι μέσες πανευρωπαϊκές τιμές διαμορφώνονταν στα 1,57 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην Ελλάδα πέρσι τέτοια εποχή οι τιμές ήταν στα 1,17 περίπου ευρώ, ενώ στην ΕΕ ήταν πολύ χαμηλότερα, στα 0,97 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αύξηση 24% στη χώρα μας και 63% περίπου στην ΕΕ. Μένει τώρα να φανεί εάν η «μαγική εικόνα» αυτή στην Ευρώπη θα είναι συγκυριακή, με τις τιμές Platts της Μεσογείου για το ντίζελ να ακολουθούν συνεχώς πορεία ασανσέρ.
Ράλι στις τιμές Platts
Ενδεικτικά, η τιμή Platts για το ντίζελ ήταν πέρυσι την 1η Σεπτεμβρίου στα 625,7 δολάρια ανά τόνο και την 1η Ιουνίου του 2022 υπερδιπλασιάστηκε στα 1.324,7 δολάρια ανά τόνο. Στις 6 Οκτωβρίου σημείωσε μικρή μείωση στα 1.161, 7 δολάρια.
Σημειώνεται επίσης ότι μετά τα τεράστια προβλήματα με τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες στην ΕΕ έχουν εγκαταλείψει το καύσιμο αυτό και στρέφονται προς το πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ανεβάζοντας τη ζήτηση.
Ταυτόχρονα, η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία με αποκορύφωμα τις τελευταίες κυρώσεις στις 5 Οκτωβρίου στις εξαγωγές του πετρελαίου, έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της προσφοράς από μία χώρα η οποία είναι η δεύτερη στον κόσμο στις εξαγωγές μαύρου χρυσού.
Διαβάστε ακόμα: «Η απόφαση του ΟΠΕΚ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία»
Πλήγμα από τον ΟΠΕΚ+
Στις αρχές του Οκτωβρίου επίσης ο OΠΕΚ+ αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, ή κατά 10% περίπου, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού που υποχώρησε στα 90 δολάρια το βαρέλι από τα 120 που είχε ανέλθει πριν τρεις μήνες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που χρησιμοποίησε τα στοιχεία της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, η μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σημαίνει ότι τουλάχιστον οκτώ πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους και πως στην πραγματικότητα η μείωση θα είναι της τάξης των 880.000 βαρελιών ημερησίως σε αυτή τη φάση.
Latest News
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Παίρνει ώθηση από την Broadcom η Wall Street
Το πρόσφατο ράλι ανόδου έχει πυροδοτήσει ορισμένες ανησυχίες για μια υπερτιμημένη αγορά που τροφοδοτείται από το μετεκλογικό κλίμα
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Συνεχίζει τις σταθεροποιητικές κινήσεις το ΧΑ, στηρίζει η ΕΛΧΑ
Η αγορά αναμένει τώρα την ομιλία του πρωθυπουργού την Κυριακή
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προβληματίζουν τα οικονομικά στοιχεία
Απογοήτευσαν Γερμανία και Βρετανία
Κινεζικές πιέσεις δέχτηκαν οι αγορές της Ασίας, εξαίρεση ο Kospi της Νότιας Κορέας
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,83%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 2,37% και έκλεισε στις 3.933,18 μονάδες