Τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2022 θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των βραβείων προχώρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εμπνευστής του Elevate Greece Χρίστος Δήμας, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα Βραβεία του Elevate Greece αποτελούν πλέον ένα θεσμό για την επιβράβευση και την ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Αυξάνονται τα στελέχη γένους θηλυκού στις μεγάλες επιχειρήσεις

Κατά την εκδήλωση θα βραβευτούν 10 νικήτριες startups – μέλη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, οι οποίες δήλωσαν τη συμμετοχή τους στα Δεύτερα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και διακρίθηκαν με την υψηλότερη βαθμολογία, κατόπιν αξιολόγησης από ενεργά μέλη εγνωσμένου κύρους του εθνικού και διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε επίσης: ΟΕΕ: Ζητάει παράταση της προθεσμίας απογραφής από τις επιχειρήσεις των εργαζομένων

Ποιες είναι οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες των βραβείων του Elevate Greece για το 2022 είναι οι εξής 10+1: 1. Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση: Ταχύτερη κλιμάκωση την τελευταία τριετία 2. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς: Καινοτόμα επιχείρηση προερχόμενη από ερευνητικούς οργανισμούς (ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ) 3. Βραβείο Κοινωνικής Συνεισφοράς: Αντίκτυπο σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις 4. Βραβείο Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου: Ανάδειξη περιβαλλοντικών λύσεων 5. Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας: Ηγεσία γυναικών στην επιχείρηση 6. Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας: Αξιοσημείωτη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού 7.Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης: Σύγχρονες βιομηχανικές τεχνολογίες (Robotics, AI, 3D printing, IoT, κ.ά.) 8. Βραβείο Τουρισμού και Υπηρεσιών Φιλοξενίας: Καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού 9. Βραβείο Βιοεπιστημών & Υγείας – Φαρμάκων: Επίκεντρο η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας 10. Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα: Ψηφίζεται αποκλειστικά από τα μέλη του Elevate Greece 11. Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς.

Το τελευταίο βραβείο θα αποδοθεί σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες που θα κριθεί ότι πληροί τα κριτήρια της καλύτερης νεοφυούς επιχείρησης της χρόνιας, έπειτα από αξιολόγηση από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας – Τεχνολογίας – Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Στην περσινή εκδήλωση το εν λόγω βραβείο είχε απονέμει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται και φέτος να δώσει το παρών. Επίσης, στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας θα παρευρεθεί και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ξεπερνούν τις 700 οι startups του Elevate Greece

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν από τη συμμετοχή τους στα βραβεία, θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία αποτελούν προσφορά από τους επισήμους υποστηρικτές του Elevate Greece, που προέρχονται από τον χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες και ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι νικήτριες startups θα κερδίσουν και ανταποδοτικά οφέλη μεγάλης χρηματικής αξίας από τους θεσμικούς υποστηρικτές του Elevate Greece, όπως υπηρεσίες cloud, hosting, networking, συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και ευνοϊκή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Επιπλέον, οι βραβευμένες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν το προνόμιο της δικτύωσης με στρατηγικούς συνεργάτες από καταξιωμένες επιχειρήσεις και θεσμικούς φορείς, την προβολή και τη δυνατότητα ανάπτυξης της εξωστρέφειας με την επέκταση της δραστηριότητας τους στο εξωτερικό.

Ξεπερνούν τις 700 οι startups του Elevate Greece και οι εργαζόμενοι ανέρχονται στους 6.700 Σημειώνεται ότι το Elevate Greece αποτελεί το εθνικό μητρώο των νεοφυών επιχειρήσεων και των εταιρειών τεχνοβλαστών (spin-off) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Οκτώβριο του 2020, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων startups στο Elevate Greece ξεπερνά τις 700, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται στους 6.700, καινοτομώντας ανάμεσα σε 21 τομείς δραστηριοποίησης. Πρωταρχικός ρόλος της ίδρυσης του Elevate Greece είναι η υποστήριξη ταλαντούχων επιχειρηματιών και η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, ενώ τα ετήσια Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας αποτελούν μία από τις δράσεις για τη στήριξη και την προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Elevate Greece έχουν θεσπιστεί στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors) και δικαιώματα προαίρεσης (stock options). Επιπρόσθετα, ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19, εκδόθηκαν δύο προσκλήσεις ΕΣΠΑ για παροχή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, για κεφάλαιο κίνησης αθροιστικού ύψους έως 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση του μητρώου, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups