Θετικά αντέδρασαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο, καθώς υποχώρησε στο 10%, καλλιεργώντας τις προσδοκίες για πιο ήπιες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ σε επίπεδο μήνα κέρδισε 6,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 7.573 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,29% στις 14.397 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,04% στις 6.738 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: ΧΑ: Με συναλλακτική έκρηξη επιβεβαίωσε το +4,35% του Νοεμβρίου

Θετικός ήταν και ο Νοέμβριος για τους τρεις δείκτες. Ο FTSE 100 κέρδισε 6%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 8,6% και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 7,4%.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ολλανδικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Argenx σημείωσαν άνοδο 6,7%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση voucher Προτεραιότητας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Στον αντίποδα, η σουηδική τράπεζα Avanza υποχώρησε κατά 6%, αφού άφησε να εννοηθεί ότι η τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου της Riksbank δεν θα επηρεάσει θετικά τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 10% από 10,5%, με το κόστος της ενέργειας να μονοπωλεί τις ανοδικές πιέσεις των τιμών καταναλωτή. Μετά και τα τελευταία στοιχεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, καθώς οι πρώτες επαφές που έχουν γίνει για το θέμα υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για νέα κίνηση 75 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Όλα μπορεί να αλλάξουν βέβαια εάν υπάρχει κάποια έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Επιτόκια και ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να ελέγξει τις τιμές καταναλωτή που βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της. Ωστόσο, τα στοιχεία μπορεί να σηματοδοτήσουν την κορύφωση του πληθωρισμού και, συνεπώς, ένα ταχύτερο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον της Τετάρτης θα επικεντρωθεί στην ανακοίνωση του ΔΤΚ της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο. Ο δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,4% σε ετήσια βάση, από 10,6% τον προηγούμενο μήνα, αλλά υπάρχει πλέον σαφής καθοδική δυναμική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές