Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, τη δημιουργία έξι νέων κόμβων κατά της παραπληροφόρησης, καλύπτοντας πλέον όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι νέοι κόμβοι θα τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του 2023 και θα συμπληρώσουν τους υφιστάμενους οκτώ κόμβους που λειτουργούν ήδη από το 2021, ενώ ο ένας από τους νέους κόμβους, το Μεσογειακό Παρατηρητήριο MedDMO (Mediterranean Digital Media Observatory), θα καλύπτει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Διαβάστε επίσης: Twitter: Υπό στενή παρακολούθηση από τον Λευκό Οίκο για ενδεχόμενο παραπληροφόρησης

Ανάλυση και εντοπισμός εκστρατειών παραπληροφόρησης

Οι νέοι κόμβοι θα αποτελέσουν μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO), της ανεξάρτητης πλατφόρμας για ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Διαβάστε επίσης: Βορίδης – ΟΟΣΑ: Η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών «ανάχωμα» σε αποπροσανατολισμό και παραπληροφόρηση

Θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας διεπιστημονικής κοινότητας, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο ικανό να εντοπίζει και να αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διοργανώνει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο, καθώς και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Οι έξι προτάσεις, που επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ περίπου 8 εκατ. ευρώ συνολικά, μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».

Ενέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Όπως εξήγησε την Πέμπτη στη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος, ο υπεύθυνος του έργου και ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Νίκος Σαρρής, θα οργανωθούν ενέργειες στις τρεις χώρες για τον έλεγχο της παραπληροφόρησης.

«Θα προσπαθούμε να βρίσκουμε οργανωμένες καμπάνιες παραπληροφόρησης, να τις αναλύουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο από πού ξεκίνησαν και ποιοι βρίσκονται από πίσω», σημείωσε.

Και προσέθεσε ότι, παράλληλα, «θα οργανώσουμε δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης μεταξύ των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».

Όλο το υλικό που θα παράγεται θα προσφέρεται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης (EDMO), κόμβος του οποίου είναι το MedDMO.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, θα υπάρχουν και διαθέσιμες, σχετικές εφαρμογές, που θα απευθύνονται περισσότερο στους δημοσιογράφους, αλλά και κάποιες ανοιχτές στους πολίτες, που θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για πηγές στο twitter.

«Δεν είναι εφαρμογές που θα παίρνουν απόφαση για σένα, κάτι που δεν το θέλουμε. Αυτό που προσπαθούμε είναι να δίνουμε τα εργαλεία στους επαγγελματίες κυρίως, αλλά και στους πολίτες, για να μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την πληροφορία και να χρησιμοποιήσουν την ίδια τους την κριτική σκέψη, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να εμπιστευτούν και τι όχι», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Πούτιν: Ο στρατός πρέπει να σταματήσει τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο ρωσικό έδαφος
Επικαιρότητα |

Πούτιν: Δουλειά του υπουργείου Άμυνας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο ρωσικό έδαφος

Ο Πούτιν μιλούσε σε μια κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση κατεστραμμένων κατοικιών και υποδομών σε περιοχές της νοτιοδυτικής Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Qatargate: Στο απυρόβλητο η συμφωνία ΕΕ – Κατάρ για τις αερομεταφορές
Επικαιρότητα |

Qatargate: Στο απυρόβλητο η συμφωνία ΕΕ – Κατάρ για τις αερομεταφορές

Το Qatargate μπορεί να έπληξε το κύρος της ΕΕ, ωστόσο για ακόμα μία φορά φαίνεται πως η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Κατάρ σε οικονομικό επίπεδο