Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς τα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Νοέμβριο ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου, αν και υπήρξαν κάποιες στηρίξεις από το ότι η χώρα ανακοίνωσε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων Covid, μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 2,48% και ο δείκτης Hang Seng Tech έχασε 2,92%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shenzhen Component σημείωνε άνοδο 0,175% στις 11.418,76 μονάδες, ενώ ο Shanghai Composite διολίσθησε 0,4% στις 3.199,62 μονάδες.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 0,72% στις 27.686,40 μονάδες και ο Topix έχασε 0,1% στις 1.948,31 μονάδες. Ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε 0,43% στις 2.382,81 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,85% στις 7.229,40 μονάδες, καθώς η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο.

Ανατιμήσεις σε Apple και NVIDIA

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι αναλυτές της Morningstar εκτιμούν ότι οι πελάτες της Apple και της NVIDIA είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αύξηση των τιμών από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, καθώς μειώνεται η λειτουργία του εργοστασίου τσιπ της Αριζόνα. “Οι επιδοτήσεις θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος από οικονομικής άποψης, αλλά θα υπάρξουν επίσης αυξήσεις τιμών για τους πελάτες”, ανέφερε η Morningstar.  “Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο εργοστάσιο, το οποίο μειώνει τα οικονομικά μεγέθη, αλλά υπάρχει επίσης σε μια περιοχή με πολύ υψηλότερο κόστος”, πρόσθεσε.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι εξαγωγές της Κίνας σε δολάρια μειώθηκαν κατά 8,7% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, υποχωρώντας περισσότερο από τις προσδοκίες για πτώση 3,5%, σύμφωνα με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές σε όρους δολαρίου ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης κατά 10,6% για το μήνα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από την αναμενόμενη πτώση κατά 6% σε ξεχωριστή έρευνα του Reuters. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στα 69,84 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 78,1 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – χάνοντας τις εκτιμήσεις που ανέμεναν τριμηνιαία ανάπτυξη 0,7% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 5,9%, γεγονός που σύμφωνα με την αυστραλιανή στατιστική υπηρεσία αντανακλά “τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη μετά τις επιπτώσεις της επιδημίας Covid”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές