Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου, σε μια συνεδρίαση με πολλές διακυμάνσεις, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ έδειξαν απρόσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων, τροφοδοτώντας τους φόβους για τη ζήτηση ενώ στην αγορά επικρατούν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά 1,62 δολάρια στα 77,73 δολάρια το βαρέλι, καταγράφωντας απώλειες 2%. Τα futures του WTI υποχώρησαν κατά 1,80 δολάρια ή 2,4% στα 72,45 δολάρια το βαρέλι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Brent σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 3 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Παραμένει σε κλοιό πιέσεων

Οι καταλύτες της αγοράς

Τα αμερικανικά αποθέματα καυσίμων σημείωσαν αύξηση 6,2 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για αύξηση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι των προσδοκιών για αύξηση 2,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων υπερέβη την υποχώρηση των αποθεμάτων αργού κατά 5,2 εκατ. βαρέλια. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε αναφέρει μείωση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 6,4 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Δίνοντας κάποια στήριξη στις τιμές, η Κίνα ανακοίνωσε τις πιο σαρωτικές αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει από την αρχή της πανδημίας, προσφέτοντας ένα μικρό στήριγμα στις τιμές. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 20 πετρελαιοφόρα, που περιμένουν στην ουρά στα ανοικτά της Τουρκίας, αντιμετωπίζουν περισσότερες καθυστερήσεις για να περάσουν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας στη Μεσόγειο, καθώς οι operators αγωνίζονται να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες ασφάλισης που επέβαλε η Τουρκία πριν από το δυτικό πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν ανώνυμες πηγές στο Reuters.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti, εξετάζει επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων πετρελαίου σε ορισμένες χώρες για να αντιμετωπίσει το ανώτατο όριο τιμών που έχουν επιβάλει οι δυτικές δυνάμεις.

«Υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα στις αγορές σήμερα”, δήλωσε ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy, προσθέτοντας ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία μπορεί να μην μειωθεί τόσο πολύ όσο αναμενόταν νωρίτερα.

Παρόλα αυτά, οι προειδοποιήσεις των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών για πιθανή ύφεση το επόμενο έτος επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές