Tην πρώτη του λειτουργία, φιλοξένησε χθες ο Αγιος Νικόλαος στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν, μετά τα θυρανοίξια του 2021 και τα εγκαίνια του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Καλατράβα, είπε ότι επισκεπτόταν συχνά τον Αγιο Νικόλαο καθώς πλησίαζε η αποπεράτωσή του, αν και δεν παρέστη στην τελετή της Τρίτης. «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να είμαι εκεί» είπε ο αρχιτέκτων από το γραφείο του στη Ζυρίχη. «Νομίζω ότι είναι ένα πολύ όμορφο έργο. Είμαι πολύ περήφανος».

Ο ίδιος ανέφερε πως, όταν επισκέφθηκε τον Αγιο Νικόλαο με φίλους, του είπαν ότι «είναι ένα κόσμημα. Και νομίζω ότι είναι έτσι. Είναι κάτι μικρό αλλά πολύ σημαντικό σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της Νέας Υόρκης».

Το ιστορικό της ανακατασκευής

Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε μετά από πολλές δυσκολίες, τόσο οικονομικές όσο και δικαστικές. Αρχικά υπήρξε η δικαστική διαμάχη μεταξύ της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, στην οποία ανήκει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου για το πού θα κατασκευαζόταν ο ναός, με την τελική απόφαση να είναι το Liberty Park.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2014 αλλά σταμάτησαν το 2017 λόγω δυσκολίας συγκέντρωσης των απαραίτητων κονδυλίων από την Αρχιεπισκοπή. Ξεκίνησαν εκ νέου του 2020 με στόχο να ανοίξει εγκαίρως ο Άγιος Νικόλαος για την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε πλήρως, αν και η εκκλησία φωταγωγήθηκε για να τιμήσει την επέτειο.

Ο νέος ναός σχεδιάστηκε κατά τα πρότυπα των βυζαντινών ναών, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με έναν κεντρικό τρούλο. Είναι καλυμμένος με πεντελικό μάρμαρο, αυτό που χρησιμοποιήθηκε στον Παρθενώνα, ενώ τη νύχτα ο τρούλος του, μέσα από τα ημιδιαφανή μαρμάρινα πάνελ, λάμπει σαν φάρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους