Περί τους 30.000 δικαιούχους αγγίζει η πρόταση για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών από τις τράπεζες και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα τα επόμενα 24ωρα.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις τραπεζών – οικονομικού επιτελείου – Τράπεζας της Ελλάδας, όπως και η έγκριση (παρά τους κάποιους αστερίσκους) από την αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (SSM) ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της επιδότησης μέρους της αύξησης της δόσης δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που προκύπτουν από το χθεσινό ραντεβού της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τραπεζών, η περίμετρος των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα κινηθεί στη ζώνη των 30.000, ήτοι τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια θα είναι της τάξης των 1,50 -2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  ΥΠΟΙΚ: Πίστωση 9,8 εκατ. ευρώ για μειωμένα μισθώματα

Κουμπαράς

Για τη χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο, ένας ιδιωτικός “κουμπαράς” της τάξεως των 10-15 εκατ. Ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει κάθε μήνα, από τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας μηνιαίας δόσης και της καταβολής του Ιουλίου 2022.

Για παράδειγμα, αν η μηνιαία δόση του Ιουλίου ήταν τάξεως των 600 ευρώ και εκείνει του ερχόμενου Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου ανέλθει στα 700 ευρώ, το ποσό των 50 ευρώ θα πληρώνεται από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 650 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών η διάρκεια της δράσης θα είναι 12μηνη και οι ακριβείς λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Τελευταίος προϋπολογισμός πριν από τις εκλογές

Τα κριτήρια

Η εφαρμογή της στήριξης θα είναι εθελοντική, ενδεχομένως να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και για όλο το 2023. Αφορά μόνο ευάλωτους δανειολήπτες, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών προβλέπει το ανώτατο συνολικό εισόδημα να είναι 17.500 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 21.000 ευρώ για μεγαλύτερα νοικοκυριά. Η αξία της ακίνητης περιουσίας ξεκινά από τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 135.000 ευρώ για ζευγάρι, 150.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 165.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 180.000 ευρώ για μεγαλύτερα νοικοκυριά.

Οι καταθέσεις

Κατά το χθεσινό ραντεβού με το υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων ενημέρωσαν σχετικά με τις αυξήσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όσο η ΕΚΤ ενισχύει τους δείκτες της, ένα μέρος θα περνά και στις αποδόσεις των αποταμιευτικών τους προϊόντων. Οι τράπεζες αρχίζουν να αυξάνουν τις αποδόσεις των αποταμιευτών, με αιχμή τις προθεσμιακές.

Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα πρόκειται να προβούν σε αυξήσεις, οι οποίες θα είναι με μεγαλύτερο ρυθμό από το 2023, ξεκινώντας πρώτα από τις προθεσμιακές καταθέσεις της τάξεων του 0.20%-0,50% Ηδη έχουν αυξήσει τα προθεσμιακά προϊόντα κατά μέσο όρο 50 μονάδες βάσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος γύρος των αυξήσεων ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα με ετήσιο όφελος για τους καταθέτες 125 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες από την αγορά προμηνύουν αυξήσεις και στο απλό ταμιευτήριο κατά 0,25 μονάδες με συνολικό ετήσιο όφελος για τους καταθέτες (άρα και κόστος για τις τράπεζες) στα 280-300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία