Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει 42,4 εκατ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για ποσότοτητα που κινείται σε παρόμοια επίπεδα με τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται χθες ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας μετέφερε 41.6 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίο με προορισμό τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

«Χαμόγελα»

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες, με αναλυτές να επισημαίνουν πως η χρονιά κλείνει σε ισχυρότερη θέση από εκεί που ξεκίνησε.

Φυσικό αέριο: Μείωση κατανάλωσης κατά 20,1% στην ΕΕ τον Νοέμβριο – Η θέση της Ελλάδας

Τις προηγούμενες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα πτώση, υποχωρόντας κάτω από τα 100 ευρώ, με τις τιμές να πιέζονται προς τα κάτω τόσο εξαιτίας των εισαγωγών LNG, αλλά και λόγω των καλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως τονίζεται, οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το επόμενο έτος είναι φθηνότερη από τα τέλη Ιουνίου. Η Ευρώπη αντιμετώπισε την πρώτη χειμερινή «έκρηξη» με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι ακόμα πιο γεμάτα από το κανονικό, ενώ η ραγδαία συρρίκνωση της ζήτησης κρατά τις τιμές υπό έλεγχο.

Ποιοι κίνδυνοι παραμένουν

Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να στείλει σημαντικά φορτία LNG αλλού, ιδιαίτερα στην Ασία, εάν οι τιμές είναι πιο ελκυστικές εκεί. Μια συμπίεση της προσφοράς θα μπορούσε να εκτινάξει ξανά τις τιμές στα ύψη.

Επιπλέον, το ενεργειακό σύστημα της περιοχής συνεχίζει να είναι περίπλοκα συνδεδεμένο με τη Ρωσία και η πλήρης απεμπλοκή θα πάρει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σε ένα βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό αργό πετρέλαιο για να διατηρήσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων της και παρά το γεγονός πως έχει δεσμευτεί να μην αγοράσει πετρέλαιο από τη Μόσχα το επόμενο έτος, εξακολουθεί να χρειάζεται τους αγωγούς της χώρας για τη μεταφορά αργού από το Καζακστάν, το οποίο όμως δεν αρκεί.

Αυτές οι προκλήσεις θα κρατήσουν τις κυβερνήσεις και άλλους εμπλεκόμενους σε… αναμμένα κάρβουνα, αλλά προς το παρόν, η Ευρώπη είναι πιο άνετη από ό,τι ήταν όταν ξεκίνησε το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια