Έκτακτα μέτρα κατά της ρύπανσης για την προστασία του περιβάλλοντος, λαμβάνει η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας, στην πρωτεύουσα Σκόπια και σε ακόμη τρεις πόλεις.

Βόρεια Μακεδονία: Δημοσκοπικό προβάδισμα του VMRO-DPMNE έναντι των Σοσιαλδημοκρατών

Στην απαγόρευση αθλητικών εκδηλώσεων την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ θα περιοριστούν και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Από τη Δευτέρα, οι οικοδομικές εργασίες θα πραγματοποιούνται για έξι ώρες, από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ.  Η

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι θα μειώσει τη χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων της κατά το ήμισυ και διέταξε τα υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας να παρέχουν καταφύγιο σε άστεγους και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Πιέσεις περιβαλλοντικών ομάδων

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το Σάββατο μετά από πολυήμερες πιέσεις περιβαλλοντικών ομάδων που ζητούσαν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Οι νέοι κανόνες συνέπεσαν με την ανακοίνωση της IQAir, μιας ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα, η οποία κατέταξε την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας ως την τρίτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο  μετά την πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ και τη Λαχόρη του Πακιστάν. Τα επίπεδα των τοξικών σωματιδίων PM10 και PM 2,5 στον αέρα που μετρήθηκαν από την IQAir στα Σκόπια ήταν περίπου 28 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα σωματίδια PM10 είναι σωματίδια μικρότερα από 10 μικρόμετρα ή 10 εκατομμυριοστά του μέτρου και αποτελούν τα λεγόμενα χονδροειδή σωματίδια που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Τα σωματίδια PM2.5 μπορούν να καταφύγουν βαθύτερα στους πνεύμονες, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και θεωρούνται πιο επικίνδυνα.

Η Βόρεια Μακεδονία κατατάσσεται υψηλά στις χώρες της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ρύπανση. Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στη χώρα με πληθυσμό λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία οφείλεται κυρίως στη μεγάλη χρήση ξυλόσομπων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του γερασμένου στόλου αυτοκινήτων. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας ενίσχυσε περαιτέρω τη χρήση των ξυλόσομπων, αυξάνοντας κατά συνέπεια και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα