Ήταν το Νοέμβριο του 1972 όταν ο Όμιλος Motor Oil ξεκινούσε δυναμικά την πορεία του στον χώρο της Ενέργειας. Το 2022, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια διαδρομής με συνέπεια, σταθερότητα, προσφορά, για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα, με εξαγωγές σε πάνω από 45 χώρες, πάνω από 3.000 χιλιάδες εργαζόμενους και συνεχείς νέες επενδύσεις.

Με μισό αιώνα παρουσίας στο ενεργειακό προσκήνιο της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Όμιλος Motor Oil είναι συνυφασμένος με τη συνέχεια, την ποιότητα και την αξιοπιστία. Έννοιες που με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν νόημα και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ζωντανού, εξελισσόμενου Οργανισμού.

Με έρεισμά του αυτές τις αξίες, ο Όμιλος εξελίσσεται με σταθερά βήματα για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από βιώσιμες επενδύσεις με πράσινο αποτύπωμα.

Το ενεργειακό οικοσύστημα της χώρας μετασχηματίζεται. Ο Όμιλος Motor Oil προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο πρόκειται να αγγίξει συνολικά τα 4 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ο Όμιλος επενδύει συνεχώς σε νέες μορφές ενέργειας που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο αύριο. Πιστοί στις αξίες που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, ο Όμιλος στοχεύει σε:

· 30% μείωση των εκπομπών CO2 (Scope 1, 2) έως το 2030

· Καθαρές μηδενικές εκπομπές (Scope 1, 2, 3) μέχρι το 2050

· Στρατηγικές επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση ύψους 2,5 δισ. ευρώ έως το 2030

· Πάνω από 40% του Ομιλικού EBITDA θα προέρχεται από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα

· Λειτουργική ισχύς από ΑΠΕ πάνω από 2,0 GW έως το 2030

· Περισσότερα από 4.000 σημεία φόρτισης έως το 2030

Η Μοtor Oil έχει προχωρήσει σε στρατηγικές εξαγορές, συνεργασίες και υλοποίηση έργων που στοχεύουν την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, τη μείωση το ενεργειακού κόστους, καθώς και την προοδευτική μείωση των εκπομπών. Ισχυρή απόδειξη της προσήλωσης του Ομίλου στη δημιουργία ενός δυναμικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, αποτελεί η συμφωνία με τον Ελλάκτωρα που φέρνει τη Motor Oil πιο κοντά στον επόμενο στόχο της για εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1 GW, ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου 500.000 νοικοκυριά.

Παράλληλα, η παραγωγή καθαρότερων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων, όπως το πράσινο υδρογόνο, αποτελούν τομείς στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον Ομίλο Motor Oil. Στρατηγική κίνηση, προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης, αποτελεί η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Ομίλου Motor Oil και της ΔΕΗ, για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, έργων στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.

Παράλληλα, και ο τομέας της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σημαντική επιλογή της συνολικής επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου, που επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο συγκεκριμένο τομέα με νέες επενδύσεις, συνεργασίες και εξαγορές. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Όμιλος προχώρησε σε εξαγορά του 100% της Thalis E.S. –ενός από τους δυναμικότερους εκπροσώπους στην Ελλάδα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας– που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στην διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Μια ακόμη επένδυση του Ομίλου προς την επίτευξη μιας οικονομίας χωρίς άνθρακα, αποτελεί και η δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Ελιν Verd, η οποία συμφωνήθηκε έναντι του τιμήματος των 15,4 εκατ. ευρώ.

Με σωστά μελετημένες επενδυτικές κινήσεις, ο Όμιλος διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την ανάδειξή του σε ηγέτη στο χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων αλλά και της κυκλικής οικονομίας, ο οποίος προχωρά με σταθερότητα στην παραγωγή και εμπορία βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το 2023 αναμένεται να υλοποιηθεί μία ιστορικής σημασίας μεταβολή στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Η χώρα μας έχει μπει για τα καλά στο χάρτη της παγκόσμιας ενεργειακής σκηνής, και μετατρέπεται σε έναν στρατηγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο. Εντούτοις, το κύμα επενδύσεων στο οποίο στοχεύει η χώρα οφείλει να συμπορεύεται με όρους βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, και με έργα προστιθέμενης αξίας και διαχρονικής φροντίδας από τις επιχειρήσεις, για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και τους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους, και την κοινωνία συνολικότερα.

Ο Όμιλος Motor Oil βλέπει το 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία και θέτει ρεαλιστικούς στόχους που απαντούν στις προτεραιότητες της εθνικής ενεργειακής ατζέντας με προνοητικότητα, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, καθώς και ισχυρά πλεονεκτήματα στη φαρέτρα του, έχοντας πάντα το Μέτρο ως αξία και πλεονέκτημα.

Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Μotor Oil

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion