Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η έκδοση απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της σύναψης διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ανάμεσα στη βιομηχανία και τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, σύμφωνα με τις οποίες οι διατάξεις της απόφασης θα εξαιρούν από τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων (πλαφόν) στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από την πώληση ρεύματος με PPAs στους ενεργοβόρους καταναλωτές.

Φυσικό αέριο: Πτώση ρεκόρ για το TTF

Το εμπόδιο

Σημειώνεται πως το μεγάλο πρόβλημα για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων ήταν πως το πλαφόν στη χονδρεμπορική δεν εξαιρούσε τα έσοδα από τέτοιες συμφωνίες.

Ο Κώστας Σκρέκας είχε δεσμευτεί στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ τον περασμένο μήνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή των PPAs ανάμεσα σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανίες κυρίως της υψηλής τάσης.

Πηγές, λοιπόν, αναφέρουν στον ΟΤ, πως ήδη το υπουργείο ΠΕΝ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τη θέσπιση της εξαίρεσης. Για την ακρίβεια οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα πουλάνε με φυσική παράδοση ηλεκτρική ενέργεια στα εργοστάσια δεν θα υπόκεινται σε πλαφόν. Τα έσοδα τους λοιπόν δεν θα παρακρατούνται για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Οι μονάδες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, λιγνιτικές και φυσικού αερίου, και έπονται και οι ΑΠΕ.

Η σύναψη PPAs βοηθάει τους μεγάλους καταναλωτές ώστε να εξασφαλίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Ταυτόχρονα και οι εταιρείες ρεύματος από τη στιγμή που τα έσοδα των συγκεκριμένων μονάδων εξαιρεθούν από το πλαφόν έχουν μεγαλύτερα περιθώρια hedging για την παροχή χαμηλών τιμών.

Η ΔΕΗ

Το μέτρο αυτό επίσης λύνει και τα χέρια της ΔΕΗ για την ανανέωση συμβάσεων με τη βιομηχανία, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ.

Μεγάλες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση θα έμεναν στον αέρα… από φέτος καθώς η δημόσια εταιρεία δεν είχε τα περιθώρια ελλιγμών για τη χορήγηση ανταγωνιστικών τιμών,

Η ΡΑΕ

Την ίδια στιγμή, με απόφαση της η ΡΑΕ αύξησε το ποσοστό των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να κάνει ο δεσπόζων προμηθευτής ρεύματος (δηλαδή η ΔΕΗ) εκτός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, το ανέβασε από το 20% στο 30%. Με τον τρόπο αυτό η δημόσια εταιρεία έχει μεγαλύτερη ευχέρια για τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού καλαθιού με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να παρέχει προς τους πελάτες της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια