Καθώς η Δανία οδεύει ολοταχώς στο να καταστεί η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου δεν θα διακινείται ρευστό χρήμα, οι ληστείες τραπεζών αποτελούν παρελθόν, με τη σκανδιναβική χώρα να ανακοινώνει μηδενικά περιστατικά το 2022.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι επίδοξοι ληστές έχουν διαπιστώσει ότι δεν αξίζει πλέον να μπαίνουν σε τραπεζικά υποκαταστήματα αναζητώντας μια σακούλα με χαρτονομίσματα, καθώς η μείωση της χρήσης μετρητών στην κοινωνία έχει ωθήσει τα ιδρύμαυα να περικόψουν το κόστος αποσύροντας τις υπηρεσίες μετρητών από τα περισσότερα υποκαταστήματα.

Το 2021, στη Δανία σημειώθηκε μόνο μία ληστεία σε τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Finance Denmark, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας.

Μετρητά ή κάρτα; Με ποιόν τρόπο πληρώνουν οι Ευρωπαίοι ανά χώρα [Γραφήματα]

Στο φουλ το πλαστικό χρήμα

Σημειώνεται πως οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο κάρτες και εφαρμογές πληρωμών στα smart-phones τους για συναλλαγές, με αποτέλεσμα οι αναλήψεις μετρητών να μειωθούν περίπου κατά τα τρία τέταρτα τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Συνολικά περίπου 20 τραπεζικά υποκαταστήματα σε όλη τη Δανία έχουν αποθέματα μετρητών, σύμφωνα με την Finance Denmark.

Την ίδια ώρα, καθώς τα μετρητά εξαφανίστηκαν από τις τράπεζες, οι ληστές άρχισαν να στοχεύουν ΑΤΜ, με 18 τέτοιες επιθέσεις το 2016. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, οι ληστείες έπεσαν στο μηδέν, εξαιτίας της καλύτερης επιτήρησης και της τεχνικής προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2015, η κυβέρνηση πρότεινε να καταργηθεί η νομική δέσμευση που ισχύει για μια σειρά καταστημάτων όπως πρατήρια βενζίνης, εστιατόρια και καταστήματα ενδυμάτων να δέχονται πληρωμές σε μετρητά.

Το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο Finansraadet υποστηρίζει ότι χάρη στην αχρήματη οικονομία, τα καταστήματα θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που επενδύουν σήμερα για μέτρα ασφαλείας αλλά και τον χρόνο που σπαταλούν οι ταμίες δίνοντας ρέστα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Υπό πίεση ο Νετανιάχου – «Αποτελεί κίνδυνο για το κράτος»
Επικαιρότητα |

Στριμωγμένος ο Νετανιάχου - Ψηφο δυσπιστίας καταθέτει το Εργατικό Κόμμα, με αποχώρηση απειλεί ο Γκαντζ

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που υποκινείται από πολιτικές σκοπιμότητες, η οποία έχει παραβιάσει το βασικό συμβόλαιο μεταξύ της ηγεσίας και των πολιτών της»