Περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά η Αττάλεια, η 8η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και με 2,5 εκ. κατοίκους, είναι γνωστό καλοκαιρινό θέρετρο της Μεσογείου με πολλούς τουρίστες να αναζητούν την καθαρή θάλασσα. Ιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, έχει να επιδείξει μια πανέμορφη παλιά πόλη με παλιά ελληνικά σπίτια ιδιαίτερου κάλλους αλλά και πολλά άλλα ιστορικά αξιοθέατα, που κάνουν την πόλη προσφιλή προορισμό ακόμα και τον χειμώνα λόγω του ήπιου κλίματος.

Δώρο εξ … ηλίου για τους αγρότες

Η Αττάλεια έχει ξεκινήσει τον μακρύ δρόμο προς την πράσινη ενέργεια εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ηλιοφάνεια. Λιγότερο από μια ώρα οδήγησης, σε μια περιοχή 100 τ.μ. μέτρων στο Νταγκμπελί λειτουργεί μια φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 5 μεγαβάτ πολύτιμη για τους γεωργούς, που λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους απέφευγαν να ποτίσουν σωστά τα χωράφια τους. Περίπου 15.000 οικογένειες επωφελούνται από αυτό το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MAtchUP της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενισχύει μητροπολιτικούς δήμους στη μετάβασή τους μεταξύ άλλων στην πράσινη ενέργεια και την προστασία του αστικού περιβάλλοντος.

«Καλπάζουν» οι ΑΠΕ – Πότε θα εκθρονίσουν τον άνθρακα

Με στόχο την τόνωση της τοπικής αγροτικής οικονομίας, σύντομα θα γίνει εγκατάσταση ενός παρόμοιου ηλιακού πάρκου στα ανατολικά της πόλης, το οποίο θα ξεκινήσει του χρόνου. Ο Σεγίτ Κοτσακαγιά, τεχνικός ηλεκτρολόγος από τον μητροπολιτικό δήμο της Αττάλειας, μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις. «Αυτή εδώ η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο Dağbeli παράγει 8 εκ. 750 χιλιάδες κιλοβατώρες τον χρόνο. Η παραγόμενη ενέργεια στηρίζει 15.000 αγροτικές οικογένειες. Μέσω του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού συνολικά 60.000 άνθρωποι μπορούν να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση έχοντας πρόσβαση στο νερό για άρδευση σε πολύ φθηνότερη τιμή».

Φωτοβολταϊκά στη στέγη του δημοτικού κτιρίου

Οι αγρότες του αρδευτικού συνεταιρισμού Kovanlik είναι ανακουφισμένοι που τώρα μπορούν να βλέπουν το μέλλον του επαγγέλματός τους με αισιοδοξία. Ο Μεχμέτ Μερσάν είναι ένας απ’ αυτούς. «Χάρη στο δημοτικό σταθμό ηλιακής ενέργειας, μπορούμε να ποτίζουμε σχεδόν τσάμπα. Εδώ καλλιεργούμε καλαμπόκι και τριφύλλι για ζώα και έχουμε λιόδενδρα. Η παραγωγή μας έχει αυξηθεί αισθητά, γιατί δεν φοβόμαστε πλέον το πότισμα». Η πορεία προς την πράσινη ενέργεια συμπεριλαμβάνει κι άλλες πτυχές, όπως πχ. το 25.000 τμ κτίριο του δήμου της Αττάλειας, που κάνει ήδη σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας χάρη σε ένα έξυπνο κλιματισμό, ένα σύστημα φωτισμού LED, ενώ ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο υπάρχει στην οροφή του για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών του και να τροφοδοτήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σκούτερ του δήμου.

Είναι και το πρώτο δημόσιο κτίριο που διαθέτει και μονάδα αποθήκευσης 250 κιλοβατώρων. Ο δήμος έχει ξεκινήσει να αποκτά και στόλο ηλεκτρικών λεωφορείων, ήδη δύο κάνουν διαδρομές, συν τω χρόνω ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Και επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανσηείναι ένα από τα βασικά προβλήματα της πόλης ο δήμος έχει τοποθετήσει σε βασικές διασταυρώσεις αισθητήρες που ρυθμίζουν τη διάρκεια των φωτεινών σηματοδοτών για να μην γίνονται μποτιλιαρίσματα και να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Eurovision

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη