Ο Εμανουέλ Μακρόν, πάντα με πληθώρα ιδεών για το πώς θα πρέπει να διοικείται η Ευρώπη, ίσως θα έπρεπε να εστιάσει την δυναμική του πιο κοντά στην πατρίδα του. Η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Ήδη ξοδεύει για αποπληρωμές τόκων όσα ξοδεύει και για την εκπαίδευση. Η αδιαφορία του Γάλλου προέδρου για τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας θα αφήσει τη χώρα πιο αδύναμη.

Όλες οι δυτικές κυβερνήσεις αναγκαστικά παρουσίασαν δημοσιονομικά ελλείμματα τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Και υπάρχει περίπτωση να συνεχιστούν τα δημοσιονομικά κίνητρα το 2023, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται. Αλλά η διατήρηση του ελλείμματος της Γαλλίας στο 5% του ΑΕΠ ή ψηλότερα τα επόμενα δύο χρόνια, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί: το χρέος του Παρισιού, τώρα στο 112% του ΑΕΠ, βρίσκεται μόνο πίσω από αυτό της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Ο Μακρόν δεν έχει βρει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για τη σταθεροποίηση του χρέους εστιάζοντας παράλληλα τις δαπάνες εκεί όπου χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις – είτε στην πράσινη μετάβαση είτε στο εγκαταλειμμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Στην τελευταία του αυστηρή έκθεσή του για τη Γαλλία, το ΔΝΤ προέτρεψε την κυβέρνηση να πιέσει για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις δημόσιες υπηρεσίες και να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αυτό είναι ακόμη πιο απαραίτητο τώρα που τα επιτόκια αυξάνονται. Τα τοκοχρεολύσια της Γαλλίας πρόκειται να φτάσουν τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το επίπεδό τους το 2020. Ο λογαριασμός θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο το επόμενο έτος, ενώ η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει αυξηθεί κατά 16 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, σε 0,54%. Το υψηλότερο κόστος χρέους θα απομακρύνει τα κρατικά κεφάλαια από πιο παραγωγικές χρήσεις και θα βλάψει εταιρείες και νοικοκυριά.

Η δημοσιονομική απελπισία της Γαλλίας θα αποδυναμώσει επίσης τον Μακρόν στην Ευρώπη. Με δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που είναι στα 3,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα δυσκολευτεί να υποστηρίξει ότι η ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες ή κοινή έκδοση χρέους.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ιδιωτικά τις ανησυχίες τους ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει «στιγμή α λα Τρας» – όταν μια χώρα χάνει ξαφνικά την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προέτρεψε τον Μακρόν να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική στάση «ό,τι και να στοιχίσει» που υιοθέτησε στην αρχή της πανδημίας. Εάν ο Γάλλος πρόεδρος δεν ακούσει τη συμβουλή, μπορεί μια μέρα να βρει τους επενδυτές ομολόγων πιο πιεστικούς ακόμη και από τον διεθνή οργανισμό.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners