Βήχας, πυρετός, φτέρνισμα και αίσθημα ότι κάτι σας γρατζουνάει τον λαιμό. Αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα που όλοι μας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Κορωνοϊός: Η νέα απειλή της πανδημίας – Πόσο κινδυνεύουμε από τις αναδυόμενες παραλλαγές

Πρόκειται για την περίοδο που οι ιώσεις, η γρίπη, ο κορωνοϊός, αλλά και τα απλά κρυώματα βρίσκονται σε έξαρση. Πώς όμως θα ξεχωρίσετε αν αυτό που έχετε είναι γρίπη, κορωνοϊός ή RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός);

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συμπτώματα μεταξύ γρίπης, κορωνοϊού και RSV είναι δυσδιάκριτα. Ωστόσο, μερικά συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα σε κάποιες από αυτές τις λοιμώξεις.

Ας δούμε αναλυτικά:

RSV

Η τυπική του εικόνα είναι κατά την έναρξη να δίνει συμπτώματα όπως αυτά ενός ήπιου, απλού κρυολογήματος, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες.

Στα μωρά (και στους ηλικιωμένους), ο RSV μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση και ένα από τα συμπτώματα που είναι πιο συχνά, είναι η δυσχαίρεια στην αναπνοή.

Οι ασθενείς με RSV έχουν συχνά φλέματα και βλέννα, σύμφωνα με τη δρ. Preeti Parikh, παιδίατρο από τη Νέα Υόρκη.

Μυϊκοί πόνοι και δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα είναι λιγότερο συχνά συμπτώματα στον RSV.

Ο συριγμός (σφύριγμα) κατά την αναπνοή των βρεφών, μπορεί να εκδηλωθεί όταν έχουν φλεγμονή οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων και η εξέταση από παιδίατρο είναι επιβεβλημένη.

Κορωνοϊός εναντίον γρίπης

Ο πυρετός, οι πόνοι σε όλο το σώμα και οι πονοκέφαλοι είναι κοινά χαρακτηριστικά της γρίπης και του κορωνοϊού, σύμφωνα με την δρ. Parikh.

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό μπορούν να εκδηλωθούν επίσης και με τους δύο ιούς, αλλά και με τον στρεπτόκοκκο.

Η έντονη κόπωση είναι πιο συχνή στη γρίπη, σύμφωνα με την Kristin Endglund, λοιμωξιολόγο στην κλινική Cleveland του Οχάιο στις ΗΠΑ.

Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα και των τριών ιών του αναπνευστικού.

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι κυρίως σύμπτωμα του κορωνοϊού.

«Το πόσο άμεσα και πόσο έντονα μπορεί να αισθάνεται κάποιος τα συμπτώματα μετά τη μόλυνση, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη για διάκριση μεταξύ γρίπης, κορωνοϊού και RSV» εξηγεί ο δρ Kuritzkes, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Στη γρίπη τα συμπτώματα εκδηλώνονται τελείως απότομα, ενώ στην Covid και τον RSV έρχονται πιο αργά.

«Αν πάλι κάποιος είχε απότομη έναρξη των συμπτωμάτων και το τεστ δείχνει ότι είναι αρνητικός στον κοροναϊό, θα υπέθετα πρώτα ότι έχει γρίπη» τονίζει ο δρ. Kuritzkes.

Απλό κρύωμα

Το κοινό κρυολόγημα ή ρινοϊός κυκλοφορεί επίσης. Εάν έχετε συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως συμφόρηση και ρινική καταρροή, μπορεί να έχετε κρυολόγημα, λέει ο δρ. Parikh.

Ο πυρετός είναι λιγότερο συχνός και συνήθως χαμηλού βαθμού.

Δίμηνος συναγερμός για εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εισέρθει σε ένα δίμηνο-«φωτιά» όσον αφορά στις ιώσεις, καθώς η κυκλοφορία των ιών αυξάνεται, η επίδραση της γρίπης επεκτείνεται και μολύνονται όλο και περισσότεροι, ενώ στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» έχει προστεθεί και η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ αναφορικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που εκδόθηκε την Πέμπτη, αποτυπώνει αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου σε όλες τις ηλικίες. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή προ πανδημίας.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).

Επιλεγμένοι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας καταγράφουν τον αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής σε εβδομαδιαία βάση, μαζί με το σύνολο των επισκέψεων σε γιατρούς. Την εβδομάδα που πέρασε, οι επισκέψεις σε γιατρούς για κάθε αιτία στις 13.670.

Θερίζουν κορωνοϊός και γρίπη

Από τα δείγματα που ελήφθησαν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για εργαστηριακό έλεγχο, σχεδόν ένα στα δύο (το 48%) βρέθηκαν θετικά στη γρίπη. Η εποχική γρίπη φέτος έχει επανέλθει δυναμικά, μετά από δύο χειμώνες… αδράνειας, και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς έχουν γίνει προβλέψεις ακόμη και για εξαψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν επιπλέον τρεις θάνατοι από γρίπη, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας να ανέρχεται σε έξι μέχρι τώρα. Παράλληλα, καταγράφηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τις αρχές Οκτωβρίου, σε ΜΕΘ έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω γρίπης 27 ασθενείς. Κυρίαρχο στέλεχος τη φετινή περίοδο είναι το Α(Η3Ν2).

Εκτός όμως από τη γρίπη, αυξητικές είναι οι τάσεις και όσον αφορά στην Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία εισήχθησαν 1.519 ασθενείς, έναντι 1.250 την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται σε 119, όπως και των θανάτων (141 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα με διάμεση ηλικία τα 84 έτη). Επιπλέον, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε τρεις από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν (Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα).

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus