
Αυξάνονται οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, ποσοτικές και ποιοτικές, σε ειδικότητες και δεξιότητες των επιχειρήσεων του παραγωγικού τομέα της οικονομίας. Τις είχαμε διαγνώσει, ήδη, το 2019 στο 35,6% των επιχειρήσεων. Ήταν μεγαλύτερες στις εξωστρεφείς (45,9%) και στις μεγάλες (44,7%). Οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές, συγκεντρώνουν ανθρώπινο κεφάλαιο, έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε προσόντα και δεξιότητες, εφαρμόζοντας αυστηρότερες μεθόδους επιλογής προσωπικού. Ενώ αυξάνεται η απασχόληση, η μειούμενη, αλλά ακόμη υψηλή, ανεργία (στο 11,6%) συνυπάρχει με αυξανόμενα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας (αύξηση 60,8% έναντι του 2021, 88,6% έναντι του 2019).
Γνωστικές – Τεχνικές και Κοινωνικο-συναισθηματικές Δεξιότητες
Οι ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού και δεξιοτήτων είναι εκδήλωση συνεχιζόμενων αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης. Είναι αποτέλεσμα εκπαιδευτικών επιλογών που δεν ευθυγραμμίζονται επαρκώς με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Λόγω έλλειψης ή αναποτελεσματικής καθοδήγησης σταδιοδρομίας, πολλοί νέοι επιλέγουν τομείς εκπαίδευσης χωρίς να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι ευκαιρίες απασχόλησης. Πολλοί έφηβοι (το 40-50% στην Ελλάδα, το 5ο υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ) φιλοδοξούν να στραφούν σε εργασίες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοματισμού. Προγράμματα σπουδών εκπαίδευσης και κατάρτισης υστερούν σε σχέση με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις στις θέσεις εργασίας. Οι ελλείψεις αντικατοπτρίζουν και την συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού. Δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία στις αργόσυρτες αλλά μακροχρόνιες δημογραφικές τάσεις.
Οι ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού αποτελούν εμπόδιο στην δυναμική οικονομικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και μείζονα πρόκληση για το Μέλλον της Εργασίας στην Ελλάδα. Θέμα για το οποίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τον ΣΕΒ αναλυτική εργασία με 40 ειδικές εκθέσεις – Special Reports. Η πρωτοβουλία μας «Skills4Jobs» περνάει την θεωρία στην πράξη. Οι αγορές εργασίας υφίστανται ταχείες θεμελιώδεις αλλαγές. Η κεντρική θέση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην επιδιωκόμενη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας του 21ου αιώνα μένει να αναδειχθεί. Ώστε να βελτιωθεί ραγδαία το υπάρχον απόθεμα γνώσεων, τεχνογνωσίας, υλικού και ανθρώπινου κεφαλαίου στο παραγωγικό και πνευματικό οικοσύστημα. Τα οποία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που να ευνοούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, ταχείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας βιομηχανίας 4.0. Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία και υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής και την παραγωγική χρήση των νέων τεχνολογιών.
Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο