Στο 10,5% τον Δεκέμβριο από 10,7% τον Νοέμβριο, υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, παραμένοντας, ωστόσο στα ιστορικά υψηλά των τελευταίων μηνών και αντικατοπτρίζοντας την κρίση του κόστους ζωής που εξακολουθεί να πλήττει με σφοδρότητα τα βρετανικά νοικοκυριά.

Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και καπνό – παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,3% τον Δεκέμβριο.

Πληθωρισμός και σφιχτή αγορά εργασίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα πέσει στο 5% περίπου μέχρι το τέλος του 2023 καθώς οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει για συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις από τη στενή αγορά εργασίας και άλλους παράγοντες. Ουσιαστικά η BoE έχει ακόμη να αντιμετωπίσει ένα μείγμα παραγόντων με κορυφαίους τον πληθωρισμό και την σφιχτή αγορά εργασίας που δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Χθες, στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς στη Βρετανία το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 21 χρόνια, εντείνοντας την πίεση στους επιτελείς της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσουν σε νέα –δέκατη συνεχόμενη- αύξηση των επιτοκίων τον Φεβρουάριο, με τους οικονομολόγους και τις αγορές να περιμένουν 50 μονάδες βάσης επιπλέον στο 3,5% που έφτασαν με τις προηγούμενες αλλεπάλληλες αυξήσεις.

Η πίεση είναι πιο έντονη στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,2%. Στον δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν μόλις 3,3%, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό του 10,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή