Οι αναφορές για τη μείωση του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος είναι υπερβολικές. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, ενώ η επιβράδυνση του εμπορίου και τα lockdown της Κίνας έπληξαν τις εξαγωγές. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας συρρικνώθηκε από 7,4% του ΑΕΠ το 2021 σε 4,2% πέρυσι, αλλά δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε έλλειμμα. Θα διευρυνθεί στο 5,3% το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο αριθμός, ωστόσο, κρύβει διαρθρωτικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Γερμανία πέρα από την τρέχουσα κρίση.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι βέβαιος ότι η χώρα του δεν θα διολισθήσει σε ύφεση φέτος. Η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας και η πιλοτική επαναλειτουργία της Κίνας θα βοηθήσουν. Η κυβέρνηση έκανε επίσης ό,τι χρειαζόταν στο δημοσιονομικό μέτωπο, απελευθερώνοντας σημαντικά κίνητρα – που ισοδυναμούν με περίπου 8% του ΑΕΠ πέρυσι. Αυτό ήρθε μετά από μια άλλη ώθηση κατά 10% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING Κάρτσεν Μπρζέσκι. Η οικονομική παραγωγή της χώρας επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο μόλις πέρυσι. Έχει εύλογες πιθανότητες να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση.

Ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας φαίνεται πιο αβέβαιος. Το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα εμπορικά πρότυπα που διαρκώς μεταβάλλονται. Η ζημιά που προκλήθηκε από πρόσφατες λογιστικές αστοχίες οδήγησε στη δημιουργία «αναχωμάτων» από κυβερνήσεις που επιθυμούν να ανακτήσουν τη στρατηγική τους αυτονομία και επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορίου, μεταξύ άλλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απορροφά περισσότερες από τις μισές γερμανικές εξαγωγές. Εν τω μεταξύ, η έκθεση στην κινεζική αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 8% των εξαγωγών της χώρας, μπορεί να αποτελεί αδυναμία. Αυτό οφείλεται τόσο σε γεωπολιτικούς όσο και σε βιομηχανικούς λόγους, καθώς οι κατασκευαστές της Κίνας στρέφονται στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων υψηλής ποιότητας που ήταν από καιρό η ειδικότητα της Γερμανίας.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν πάνω από 7% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που θεωρητικά φαίνεται ως «ανισορροπία» που πρέπει να διορθώσει η ΕΕ, κάθε χρόνο από το 2011 έως το 2021. Η μετατόπιση των εμπορικών ροών μπορεί να σημαίνει ότι θα υποχωρήσει σε πιο λογικά επίπεδα. Το ερώτημα για την Γερμανία είναι τι θα οδηγήσει την ανάπτυξη εάν επιβραδυνθούν οι εξαγωγές. Ελάχιστα μπορούν να αναμένονται από την εγχώρια ζήτηση, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και οι ανεπαρκείς δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν τη χώρα σε μια μακρά εποχή βραδείας ανάπτυξης. Αν η κυβέρνηση δεν ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες και δεν υποκινήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι κομπορρημοσύνες του Σολτς για την αποφυγή μιας ύφεσης φέτος θα είναι απλώς ένα αιθεροβάμον πρελούδιο για μια εποχή μειωμένων προσδοκιών.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners