Ενα από τα σημαντικότερα δίκτυα κυβερνοεπιθέσεων με ransomware παγκοσμίως, το Hive, ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν σήμερα οι αμερικανικές και οι γερμανικές αρχές. Το εν λόγω δίκτυο φέρεται να έβαλε στο στόχαστρό του 1.500 επιχειρήσεις και οργανισμούς σε 80 χώρες.

«Την περασμένη νύχτα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξάρθρωσε ένα διεθνές δίκτυο που, χρησιμοποιώντας λογισμικό εκβίασης, έλαβε ή προσπάθησε να αποσπάσει λύτρα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τα θύματά του», είπε ο Αμερικανός υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

ΗΠΑ: Πυρηνικοί επιστήμονες στο στόχαστρο ρώσων χάκερ

Κατασχέθηκαν οι διακομιστές της οργάνωσης

Οι διακομιστές της οργάνωσης κατασχέθηκαν και η ομοσπονδιακά αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον ιστότοπό της στο σκοτεινό διαδίκτυο (darw web), τον ανώνυμο διαδικτυακό ιστό που δεν χρησιμοποιούν οι απλοί χρήστες.

Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και τη Europol, ανέφερε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται και όσοι εμπλέκονται με το Hive κινδυνεύουν να συλληφθούν. Ο Ρέι κάλεσε επίσης τους πολίτες να μάθουν τους κανονισμούς που αφορούν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και να τις χειρίζονται καταλλήλως.

Περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια σε λύτρα

Η οργάνωση Hive εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021 και φέρεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από λύτρα. Τα μέλη της διείσδυαν σε πληροφοριακά συστήματα με παράνομο λυτρισμικό, κρυπτογραφούσαν τα δεδομένα των εταιρειών και απαιτούσαν να τους καταβληθούν χρήματα για να ξεμπλοκάρουν τα δίκτυα. Σύμφωνα με εταιρείες που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια, το λυτρισμικό της Hive χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμερικανικών νοσοκομείων, στη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών Telemarkt και στην ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata. Οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, εκτιμούν ότι η ομάδα ευθύνεται για περισσότερες από 1.500 επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, οι 70 εκ των οποίων έγιναν στη Γερμανία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί