«Πατήθηκε το κουμπί» για την έναρξη πώληση των κόκκινων δανείων της Attica Bank, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης του επιβαρυμένου ισολογισμού της. Πληροφορίες αναφέρουν πως η αρχή γίνεται από τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και Metexelixis, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ λέγεται πως εξετάζονται οι συνθήκες στην αγορά, προκειμένου να προχωρήσει σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στελέχη της τράπεζας φέρονται να βρίσκονται σε συνομιλίες με ενδιαφερόμενους επενδυτές, διερευνώντας το ενδεχόμενο και άλλων συναλλαγών. Τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες μετά την υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος του επικαιροποιημένο επιχειρησιακού πλάνο των ετών 2022 – 2025 και του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank.

Το business plan της Attica και η στρατηγική για «κόκκινα δάνεια»

Είχε προηγηθεί η έγκρισή τους από το ΔΣ της τράπεζας την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτά, το μη συστημικό πιστωτικό ίδρυμα θα επανέλθει σε λειτουργία κερδοφορία στο τέλος του 2024 και θα εξυγιάνει σε βάθος χρόνου τον ισολογισμό της μέσω σταδιακών πωλήσεων κόκκινων χαρτοφυλακίων και αποεπένδυσης από τις τιτλοποιήσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει.

Η ΑΜΚ και η Thrivest Holdings

Σημειώνεται ότι για την εκτέλεση αυτών των σχεδιασμών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 473 εκατ. ευρώ, η οποία με βάση τις δεσμεύσεις της τράπεζας έναντι των εποπτικών αρχών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και το τέλος Μαρτίου.

Μετά την ακύρωση της συμφωνίας με την Ellington για τη συμμετοχή της στην επιχειρούμενη έκδοση νέων μετοχών και την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας, ενδιαφέρον για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει εκδηλώσει η Thrivest Holdings, βασική μέτοχος στην Παγκρήτια Τράπεζα. Η εταιρεία, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο οικονομικό έλεγχο στην Attica Bank, ώστε να υποβάλλει την προσφορά της.

Η έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Στο μεταξύ, στο απόηχο της μεγάλης ανόδου της μετοχής πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε χρηματιστηριακές εταιρείες προς αναζήτηση του δρόμου κωδικών και συναλλαγών στη μετοχή της τράπεζας.

Λέγεται πως τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις ενώ άλλες πληροφορίες δεν αποκλείουν ακόμη και την επιβολή προστίμων σε χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες έχουν την υποχρέωση όταν διαπιστώνουν μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές να ενημερώνουν αυτομάτως την Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις