Δύο χώρες της κεντρικής Αφρικής ανέφεραν αυτή την εβδομάδα κρούσματα του ιού του Μάρμπουργκ, μιας άκρως επικίνδυνης αιμορραγικής ασθένειας παρόμοιας με τον Έμπολα, όμως ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες ηπείρους θεωρείται πολύ χαμηλός.
Την Δευτέρα, η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαίωσε την πρώτη επιδημία της ασθένειας στη χώρα, με εννέα θανάτους και 16 ύποπτα κρούσματα, ενώ το γειτονικό Καμερούν κατέγραψε την ίδια ημέρα δύο ύποπτα κρούσματα.
H ασθένεια, η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από αφρικανικές νυχτερίδες και μεταδίδεται με στενή επαφή, μεταπηδά σχετικά σπάνια στον άνθρωπο -είχε προκαλέσει μόνο 30 κρούσματα σε όλο τον κόσμο από το 2007 έως το 2022, συχνά σε ανθρώπους που είχαν εισέλθει σε σπηλιές.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του Έμπολα –πυρετός, κόπωση και αιμορραγία που μπορεί να προκαλέσει εκχυμώσεις, αιματώματα και αίμα στα κόπρανα και τον εμετό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως και το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταλήγει σε θάνατο.
Εγκεκριμένο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία δεν υπάρχει, αν και τα εμβόλια για τον συγγενικό ιό του Έμπολα ενδέχεται να είναι αποτελεσματικά.
«Η επιδημιολογική επιτήρηση στο πεδίο έχει ενισχυθεί» ανακοίνωσε ο Τζοερτζ Άμεχ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ισημερινή Γουινέα.
«Η ιχνηλάτηση επαφών είναι όπως γνωρίζετε ακρογωνιαίος λίθος της απόκρισής μας. Έχουμε αναπτύξει εκ νέου […] τις ομάδες Covid-19 που βρίσκονταν εκεί για ιχνηλάτηση» είπε.
Διακόσια άτομα τέθηκαν σε καραντίνα στην επαρχία Κιε-Ντεμ της μικρής αφρικανικής χώρας, ενώ το Καμερούν απαγόρευσε τις μετακινήσεις στα σύνορα και παρακολουθεί 42 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα δύο κρούσματα, τα οποία δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Ισημερινή Γουινέα.
Μικρός κίνδυνος εξάπλωσης
Η μεγαλύτερη επιδημία Μάρμπουργκ που έχει καταγραφεί ως σήμερα ξέσπασε στην Αγκόλα το 2004 με 252 κρούσματα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, από τα οποία το 90% πέθανε.
«Συνήθως οι επιδημίες ιού του Μάρμπουργκ ξεσπούν πολύ γρήγορα, προκαλούν λίγα κρούσματα και υποχωρούν όταν εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου» δήλωσε στην Daily Mail ο Τζίμι Ουίτουορθ, καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
«Η τελευταία επιδημία συνέβη σε απομακρυσμένη δασώδη περιοχή της Ισημερινής Γουινέας, κάτι που περιορίζει το δυναμικό γρήγορης εξάπλωσης ή μετάδοσης σε πολλούς ανθρώπους».
«Γενικά, ο κίνδυνος για την Ισημερινή Γουινέα και την ευρύτερη περιοχή είναι μέτριος καιο ο κίνδυνος εξάπλωσης εκτός αυτής της περιοχής είναι πολύ μικρός».
Γιατί έχει το όνομα γερμανικής πόλης
Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1967 έπειτα από σειρά κρουσμάτων στις γερμανικές πόλεις του Μάρμπουργκ και της Φρανκφούρτης και στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Όπως αποδείχθηκε, εργαζόμενοι εργαστηρίων μολύνθηκαν από ιούς πιθήκων που προέρχονταν από την Αφρική.
Συνολικά 31 άτομα προσβλήθηκαν και επτά έχασαν τη ζωή τους.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος