H εταιρεία MSC της οικογένειας Απόντε, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή στον κόσμο, προχώρησε στην παραγγελία ακόμη 10 νεότευκτων containerships, διπλού καυσίμου, χωρητικότητας 11,500 TEU έκαστο.

Η China International Marine Containers, που κατέχει μερίδιο 30% στο ναυπηγείο Zhoushan, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της παραγγελίας, με την MSC να έχει επιλέξει, πλοία με κινητήρα διπλού καυσίμου LNG, τα οποία θα μπορούν να κινούνται και με μεθανόλη κατά την παράδοσή τους το 2025 και το 2026.

«Τρίζουν» τα θεμέλια της ναυτιλίας: Τι φέρνει το «διαζύγιο» Maersk – MSC

Το κόστος για κάθε πλοίο ανέρχεται στα 120 εκατ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι η MSC, που είναι κολοσσός στον τομέα θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έχει παραγγείλει αριθμό – ρεκόρ 132 νεότευκτων containership.

Πρωταθλήτρια και στις αγορές μεταχειρισμένων

Την ίδια ώρα, η MSC -με πολύ μεγάλη διαφορά- είναι η ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών (liner) που αγόρασε τα περισσότερα «μεταχειρισμένα» πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου του 2022 σύμφωνα με την Alphaliner. Η MSC απέκτησε 253 πλοία εκ των οποίων τα 230 προέρχονται από εταιρείες με στόλους containerships που όμως δεν τα διαχειρίζονται οι ίδιες (Non-Operating Owners-NOOs) αλλά τα ναυλώνουν σε liners.

Στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλοελβετική MSC βρίσκεται η γαλλική CMA CGM που αγόρασε 85 πλοία εκ των οποίων τα 80 απέκτησε από NOO. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η δανική Maersk που αγόρασε 28 second hand πλοία όλα από NOO.

Σύμφωνα με την Alphaliner οι ναυτιλιακές εταιρείες (ΝΟΟ) που ελέγχουν στόλους με containerships μείωσαν τα δυο προηγούμενα χρόνια την μεταφορική τους ικανότητα κατά 2 εκατ. teu, περίπου. «Υπεύθυνοι» ήταν οι liners που επέλεξαν να προχωρήσουν σε αγορές πλοίων από τις NOOs αντί να τα ναυλώνουν. Η Alphaliner υπολόγισε ότι μέχρι την 1η Νοεμβρίου ο παγκόσμιος στόλος των NOOs είχε μειωθεί και από τα 3.000 πλοία έχει πέσει στα 2.555 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Τα πλοία πάντως που κυρίως αγόρασαν οι liners ήταν μεταξύ 700-9.000 teu (περίπου 380 πλοία)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά