Είναι κοινό μυστικό στις υπηρεσίες. Οι ρυθμίσεις χρεών απευθύνονται σχεδόν πάντα στους ίδιους 600.000 φορολογουμένους. Αναλυτικά στοιχεία δεν δίνουν και κακώς, γιατί θα έπρεπε, οι αρμόδιες Αρχές, αλλά είναι βέβαιες ότι είναι οι ίδιοι συμπολίτες μας οι οποίοι για πολλά χρόνια ξεκινούν την ένταξή τους σε μια ρύθμιση. Κάποια στιγμή την εγκαταλείπουν, γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι κάποια νέα κυβέρνηση θα έρθει που θα προσφέρει μια νέα ρύθμιση στην οποία θα εντάξουν τόσο το παλιό τους χρέος όσο και το νέο που στο μεταξύ έχουν δημιουργήσει. Μην ξεχνάμε με 600.000 ψήφους (χώρια οι οικογένειες) εκλέγεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εχουν πολιτική δύναμη ίση με ένα νησί όσο η Κρήτη.
Σε αυτό το πλαίσιο τι λένε τα κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν μετά τις προσεχείς εκλογές; Αναβίωση όλων των ρυθμίσεων 100, 120, 72 δόσεων λέει η κυβέρνηση και την εφαρμόζει χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς αποκαλυπτήρια της περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης. Νέα ρύθμιση με 120 δόσεις για όλα υπόσχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ (ούτε λόγος για κριτήρια). Κανείς δεν αναρωτιέται. Κανείς δεν συζητεί ποια ρύθμιση πέτυχε στο παρελθόν. Πόσοι άνθρωποι αποπλήρωσαν και ξεμπέρδεψαν από το πιστωτικό τους παρελθόν. Πόσοι νέοι προστέθηκαν και κυρίως γιατί. Τι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Ποιους πρέπει κατά προτεραιότητα να βοηθήσουμε;
Η πλάκα είναι (αν και το θέμα είναι αρκούντος σοβαρό) ότι κανείς δεν το ψάχνει. Να ρωτήσει δημόσια η Ε. Αχτσιόγλου τον Χ. Σταϊκούρα όχι απλά πόσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό των χρεών, αλλά πόσοι τον πληρώνουν. Αν ρωτούσε, θα μάθαινε ότι από τις μερικές εκατοντάδες που έχουν ενταχθεί τα δύο τρίτα δεν έχουν πληρώσει ούτε μια δόση. Εξέλαβαν την ένταξη σε αυτόν σαν μια προστασία τύπου νόμου Κατσέλη. Του νόμου που θεσμοθέτησε την ασυνέπεια και έμαθε τους Ελληνες απλά να υποκρίνονται ότι θέλουν να πληρώσουν και κάποιοι άλλοι (οι κυβερνήσεις) να υποκρίνονται ότι θέλουν να τους βάλουν στον σωστό δρόμο.
Στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρεται για να αποπληρωθούν αυτά τα χρέη. Αν ήθελαν την αλήθεια, θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν καταθέσει την πρότασή του για πάγωμα των πλειστηριασμών να ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ποια αφορούν πρώτη κατοικία. Ποια αφορούν ευάλωτους (εισοδηματικά) συμπολίτες μας. Θα μπορούσε να ζητήσει αναλυτικές λίστες για το ποιοι «προστατεύτηκαν» από το διαρκές πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης περιόδου ΣΥΡΙΖΑ (μετά έγιναν πλειστηριασμοί κατά χιλιάδες όπως είπε και ο Α. Τσίπρας), πόσοι αφορούσαν σπίτια σε λαϊκές συνοικίες, ανθρώπων με χαμηλές αμοιβές ή πρώτες κατοικίες και ποια ήταν πανάκριβα σπίτια και ακίνητα ανθρώπων μεγάλου και μεσαίου πλούτου.
Πώς το έκανε ο Α. Τσίπρας με την ΑΔΑΕ; Το ίδιο να κάνει και για το ιδιωτικό χρέος. Πώς επισκέφτηκε τον πρόεδρό της Χ. Ράμμο και με μια λίστα στο χέρι ρωτούσε πράγματα και λίγες μέρες μετά πήρε απαντήσεις; Με τον ίδιο τρόπο όταν επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να ζητήσει αναλυτική πληροφόρηση από τον διοικητή της Γ. Στουρνάρα. Το πρόβλημα είναι ότι αν ρωτούσε θα μάθαινε ότι οι οφειλέτες που χρήζουν βοήθειας είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που υπολόγιζε. Αρα και η βοήθεια που θα υποσχόταν θα αφορούσε λιγότερους ψηφοφόρους…
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται