Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον βρετανικό FTSE 100, να μην μπορεί να ακολουθήσει το θετικό ρυθμό της Ευρώπης, η οποία ενισχύθηκε μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,29% στις 7.907 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 15.475 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,25% στις 7.317 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική αεροπορική εταιρεία Rolls-Royce σημείωσε άλμα 23%, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες με αύξηση 57% σε ετήσια βάση στα υποκείμενα κέρδη, χάρη στα συστήματα πολιτικής αεροδιαστημικής και ενέργειας. Η εταιρεία κατέγραψε 652 εκατομμύρια στερλίνες κέρδη πέρυσι, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 478 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 8,6% τον Ιανουάριο του 2023, από 9,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,1%. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και καυσίμων, αναθεωρήθηκε στο 5,3% από 5,2%, σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά άλλη μισή μονάδα τον επόμενο μήνα, ενώ περαιτέρω αυξήσεις μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού φαίνονται πολύ πιθανές.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν χθες, 22 Φεβρουαρίου 2023, έδειξαν ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ώστε να μπορέσουν να αποτιμήσουν τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Αλλά αυτό συνέβη πριν η ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου τερματίσει σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις περί επικείμενης ύφεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές