Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας πάγωσε το τοπικό τμήμα της Silicon Valley Bank στη χώρα μετά την ξαφνική κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Silicon Valley Bank Germany δεν θα επιτρέπεται να πουλά περιουσιακά στοιχεία ή να πραγματοποιεί πληρωμές προς και από τους πελάτες της, διότι -όπως επισημαίνεται- κινδυνεύει να μην μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές, ανέφερε σε δήλωση της σήμερα Δευτέρα η BaFin.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τα σημάδια που αγνοήθηκαν

Οι γερμανικές δραστηριότητες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είπε η BaFin. Ο ισολογισμός του ιδρύματος που εδρεύει στη Φρανκφούρτη ανερχόταν σε 789,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους και δεν δεχόταν καταθέσεις, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

Η κατάρρευση της SVB δεν θα έχει επίδραση στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg. «Οι γερμανικές τράπεζες είναι εύρωστες, σταθερές και ανθεκτικές. Αύξησαν μαζικά το κεφάλαιό τους από το 2008».

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων

Την ίδια στιγμή, την ομάδα διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε σήμερα Δευτέρα η Bundesbank, προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank στην τοπική αγορά, παρόλο που δεν έχει προβλεφθεί κάποια έκτακτη δράση στην Ευρώπη.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα την Κυριακή για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank που απείλησε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Με τις τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης να καταγράφουν σημαντικές απώλειες από νωρίς τη Δευτέρα — η Commerzbank υποχώρησε έως και 11% ενώ η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 6,5% — η γερμανική κεντρική τράπεζα συγκάλεσε την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Κρίσης για την αξιολόγηση των επιπτώσεων για τους τοπικούς δανειστές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

SVB: Έκτακτες παρεμβάσεις στις ΗΠΑ για να αποτραπεί το τραπεζικό ντόμινο

Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε την εποχή της τελευταίας οικονομικής κρίσης το 2008, και έχει την αποστολή να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank και να κάνει συστάσεις, αλλά δεν έχει τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή