Αυστηρότερη ρύθμιση των τραπεζών υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ταυτόχρονα ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές» μετά τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι αμερικανικές αρχές για να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

«Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε» είπε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν: Καμιά ζημιά για τους φορολογούμενους από την κατάρρευση των τραπεζών

«Οι μάνατζερ των τραπεζών θα απολυθούν» πρόσθεσε ο Μπάιντεν «και οι επενδυτές θα χάσουν χρήματα. Πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο, και όταν το ρίσκο δεν αποδίδει, τότε χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός».

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μετέφερε όλες τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank σε μια νεοσύστατη τράπεζα-γέφυρα και ότι όλοι οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από το πρωί της Δευτέρας.

Ο νόμος Dodd Frank

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις μετά τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008. Μέρος του νόμου Dodd Frank που ψηφίστηκε μετά από εκείνη την κρίση για να αποτραπεί επανάληψη καταργήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε.

Οι αλλαγές στον νόμο Dodd-Frank, που προωθήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους, αύξησαν το ύψος του ενεργητικού στο οποίο οι τράπεζες θεωρούνται συστημικά σημαντικές και υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία  από 50 δισ. δολάρια σε σε 250 δισ. δολάρια. Η τράπεζα της Silicon Valley είχε ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους.

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να ξανασυμβεί αυτού του είδους η τραπεζική χρεοκοπία και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας ως μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την ψήφιση νέων αυστηρότερων κανόνων. Ωστόσο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν επικρίνει τους τραπεζικούς διαχειριστές της Silicon Valley.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή