Αν και δεν έχει «επιστρέψει» πλήρως στα προ πανδημίας μεγέθη, η Diageo Hellas έκλεισε την χρήση 01.07.2021-30.06.2022 με διψήφιο ποσοστό ανόδου σε ό,τι αφορά τον τζίρο, ενώ διατήρησε τα κέρδη της.

Με βάση τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης, όπως δημοσιεύεται στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας κατέγραψε αύξηση 29% στα 125,2 εκατ. ευρώ έναντι 97 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, με τη διοίκηση να θέτει αισιόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους για την πορεία της τρέχουσας χρήσης.

Αφαιρούμενου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο τζίρος της Diageo Hellas διαμορφώνεται στην εξεταζόμενη περίοδο σε 64,6 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Σπουδαία εξαγορά στον τομέα των ποτών

Μικρή μείωση καθαρών κερδών

Σε όρους κερδοφορίας, τα προ φόρων αποτελέσματα ενισχύθηκαν κατά 16% στα 3,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα κατέγραψαν υποχώρηση κατά 8% περίπου στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση (1/7/2020 – 30/6/2021), το αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους είχε αυξηθεί κατά 940,41%, ξεπερνώντας τα 2,44 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την εικόνα της χρήσης που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 η διοίκηση επισημαίνει ότι «Η εξέλιξη των εργασιών και η οικονομική θέση της εταιρείας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά, κρίνονται ικανοποιητικές. Η εταιρεία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε την διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Μείωση ίδιων κεφαλαίων

Στο τέλος Ιουνίου 2022, τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 15,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση έναντι 20,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως, λόγω της προγραμματισμένης μείωσης κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τον Νοέμβριο του 2021 αποφάσισε την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ με ακύρωση 170.358 υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας ονομαστικής αξίας 29,35 ευρώ, κατ’ αναλογία της συμμετοχής των μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με σκοπό την επιστροφή του σε αυτούς.

Μέρισμα 2,71 εκατ. ευρώ

Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει την διανομή μερίσματος ύψους 2,71 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη της χρήσης, μετά την αφαίρεση ζημιών προηγουμένων χρήσεων, του φόρου εισοδήματος και τον σχηματισμό του τακτικού αποθεματικού.

Η προτεινόμενη διανομή τελεί υπό την έγκριση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη χρήση, η εταιρεία είχε δώσει μέρισμα της τάξης των 2,33 εκατ. ευρώ.

Ασφαλιστική κάλυψη πιστώσεων

Η εταιρεία διατηρεί ασφαλιστική κάλυψη κλάδου πιστώσεων για την διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου της που προκύπτει από τις εμπορικές απαιτήσεις.

Την 30η Ιουνίου 2022 η εταιρεία έχει σχηματίσει πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικού ποσού 25,7 εκατ. ευρώ.

Αισιόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι

Σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία την φετινή χρήση η διοίκηση αναφέρει ότι «η εταιρία μας βασιζόμενη στα ευρέως γνωστά προϊόντα της, στη γνώση της αγοράς και στους ανθρώπους της έχει θέσει αισιόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας. Παράγοντες όπως η βελτίωση σημαντικών δεικτών της οικονομίας, του επενδυτικού κλίματος και του κλίματος στην αγορά, αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στην πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης».

Η εταιρεία ελέγχεται κατά 99,99% από την εταιρεία Selviac Nederland B.V., η οποία εδρεύει στην Ολλανδία. Η εταιρεία Diageo Plc με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την τελική ελέγχουσα οντότητα και συντάσσει ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Το όνομα Diageo προέρχεται από την συνένωση δύο λέξεων: από τη Λατινική λέξη Dia που σημαίνει ημέρα και την λέξη Geo που προέρχεται από την Ελληνική γαία.

Στην Ελλάδα, η Diageo διακινεί μία μεγάλη σειρά σημάτων, όπως τα whiskies Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu και τα Classic Malt, τη Smirnoff Vodka, το Gordon´s Gin, το Baileys Creamy liqueur κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις