Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αδυνατούσε να μην τηρήσει την υπόσχεσή της για αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3% την Πέμπτη.

Η τραπεζική κρίση των ΗΠΑ θα μπορούσε να της λύσει τα χέρια της. Αυτό θα ήταν ευλογία. Ο πλήρης αντίκτυπος της άνευ προηγουμένου εκστρατείας σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας θα  φανεί μόνο το 2024. Μια πιο ήπια πινελιά τώρα θα μπορούσε να γλιτώσει τη ζώνη του ευρώ από σοβαρά οικονομικά προβλήματα αργότερα.

Η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της υπερηφανεύονται ότι «εξαρτώνται από δεδομένα». Ένα βασικό σημείο δεδομένων για αυτούς είναι το 8,5%. Αυτή είναι η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο και βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Το άλλο βασικό σημείο δεδομένων είναι το «δύο». Αυτός είναι ο αριθμός των αμερικανικών τραπεζών που έκλεισαν από τις ρυθμιστικές αρχές το Σαββατοκύριακο.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank οφειλόταν εν μέρει στην αύξηση των επιτοκίων και πυροδότησε φόβους για παγκόσμια τραπεζική καταστροφή. Και παρόλο που ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας λένε ότι η κρίση δεν θα εξαπλωθεί στη ζώνη του ευρώ, οι αγορές θέλουν η ΕΚΤ να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Οι επενδυτές μοιράζονται ισομερώς μεταξύ αυτών που αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης και εκείνων που υποστηρίζουν αύξηση 50 μονάδων βάσης την Πέμπτη, σύμφωνα με τις πιθανότητες που προκύπτουν από τις τιμές αγοράς της Refinitiv. Οι πιθανότητες το επιτόκιο καταθέσεων να ξεπεράσει το 3,5% είναι μόνο μία στις τρεις. Πριν από το Σαββατοκύριακο, η συναίνεση ήταν ότι θα κορυφωθεί στο 4%.

Οι σκληροπυρηνικοί της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνει σε άνοδο 50 μονάδων βάσης. Σημειώνουν ότι τα επιτόκια είναι το κατάλληλο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρακολουθείται καλύτερα, στο βιβλίο τους, μέσω κανόνων φερεγγυότητας, ακραίων καταστάσεων και backstops.

Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης στα επιτόκια μπορεί να βοηθήσει την ΕΚΤ να αξιολογήσει το έργο της μέχρι στιγμής. Αφού άργησε να αντιδράσει στην απότομη αύξηση του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ μείωσε το κόστος χρήματος από κάτω από το μηδέν στο 2,5% μέσα σε μόλις επτά μήνες.

Μεγάλο μέρος του αντίκτυπου θα γίνει αισθητό το επόμενο έτος, επειδή η αύξηση των επιτοκίων απαιτεί συνήθως 12 έως 18 μήνες για να μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Μέχρι τότε, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 3,4%. Οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι, προβλέποντας πτώση στο 2,4% το 2024. Όσον αφορά το ΑΕΠ, η κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο προέβλεψε ανάκαμψη της ανάπτυξης από 0,5% φέτος σε 1,9% το 2024.

Δεδομένης της καθυστερημένης επίδρασης της επιθετικής σύσφιξής της, μια πιο χαλαρή ΕΚΤ έχει ένα ρεαλιστικό πλάνο για να πετύχει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, σχεδιάζοντας μια οικονομική «ήπια προσγείωση». Αυτό θα βοηθούσε επίσης στην προστασία των τραπεζών του μπλοκ από τη διατλαντική μετάδοση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners