Νέα έρευνα της Kaspersky με θέμα τη χρήση έξυπνων οικιακών συσκευών και τη στάση απέναντι στην ασφάλειά τους, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (56%) που έχουν στην κατοχή τους τέτοιου είδους συσκευές, αισθάνονται υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους στον κυβερνοχώρο. Τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την προστασία των έξυπνων οικιακών τους συσκευών, με το 54% να ασφαλίζει τις συσκευές που διαθέτει.

Η παγκόσμια βιομηχανία έξυπνων οικιακών συσκευών σημειώνει ταχεία καταναλωτική ανάπτυξη, με αναλυτές της αγοράς να δημιουργούν προσδοκίες για υπερδιπλασιασμό κέρδους στα 106,3 δισεκατομμύρια δολάρια και 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σε τομείς όπως τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας και οι έξυπνες κλειδαριές αντίστοιχα. Η νέα έκθεση της Kaspersky παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η αυξανόμενη χρήση έξυπνων συσκευών επηρεάζει τη στάση των χρηστών απέναντι σε θέματα ασφάλειας και προστασίας.

Το αλφαβητάρι για τις έξυπνες πόλεις και τρία success stories

Η προθυμία για ανάληψη ευθύνης για την προστασία των έξυπνων οικιακών συσκευών μπορεί να αποδοθεί στον πιθανό φόβο παραβίασης αυτών. Η έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ανησυχούν ότι το οικιακό τους δίκτυο μπορεί να παραβιαστεί ή ότι το Wi-Fi router ή το σύστημα κάμερας που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο τούς κατασκοπεύει (56%).

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράστηκαν σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων οικιακής παρακολούθησης, των καμερών που συνδέονται στο διαδίκτυο και των έξυπνων θυρών και κλειδαριών, με έναν στους τρεις χρήστες να παραδέχεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την προστασία τους. Έτσι, το 32% των χρηστών των προαναφερθέντων συστημάτων παρακολούθησης/ασφαλείας παραδέχθηκε ότι «ανησυχεί πολύ» για την ασφάλεια και την προστασία των συσκευών τους. Ένα επιπλέον 53% είτε «ανησυχούσε» είτε «ανησυχούσε έως έναν βαθμό».

Η λίστα των μικροσυσκευών που προκαλούν ανησυχία περιλαμβάνει κάμερες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο για την παρακολούθηση βρεφών και κατοικίδιων και έξυπνες πόρτες και κλειδαριές, με το 31% και 30% αντίστοιχα να δηλώνουν ότι κατά τη γνώμη τους, η ασφάλειά τους είναι ένα «πολύ ανησυχητικό ζήτημα».

Μεταξύ των συσκευών που προκαλούν τη μικρότερη ανησυχία στους χρήστες είναι οι έξυπνες συσκευές καθαρισμού, όπως οι ηλεκτρικές σκούπες που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, με το 35% να δηλώνει ότι η ασφάλεια τέτοιου είδους συσκευών δεν τους αφορά καθόλου. Το ίδιο ισχύει για τα συστήματα κλιματισμού (32%) και τον έξυπνο φωτισμό (34%).

Συμβουλές ασφαλείας

Προκειμένου να διατηρήσουμε όλες τις έξυπνες συσκευές ασφαλείς και προστατευμένες, οι ειδικοί της Kaspersky συμβουλεύουν:

  • Η αγορά μεταχειρισμένων έξυπνων οικιακών συσκευών δεν αποτελεί ασφαλή πρακτική. Το λογισμικό τους μπορεί να έχει υποστεί τροποποίηση από προηγούμενους κατόχους και έτσι να παρέχει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα πλήρη έλεγχο στα έξυπνα οικιακά οικοσυστήματα του χρήστη.
  • Είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχάσετε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε έναν περίπλοκο και σύνθετο κωδικό, τον οποίο θα ανανεώνετε τακτικά.
  • Κρατήστε το δίκτυό σας ασφαλές διατηρώντας τους σειριακούς αριθμούς, τις διευθύνσεις IP και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες απόρρητες. Μην κάνετε κοινή χρήση των έξυπνων συσκευών σε κοινωνικά δίκτυα.
  • Μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη για τη διασφάλιση και την προστασία ολόκληρου του έξυπνου οικιακού συστήματος.
  • Έχοντας αποφασίσει για μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή συσκευή, φροντίστε να παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με τις αναβαθμίσεις λογισμικού και τον εντοπισμό τρωτών σημείων. Εγκαταστήστε εγκαίρως όλες τις αναβαθμίσεις που κυκλοφορούν από τους προγραμματιστές.

Η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research την πραγματοποίηση ποσοτικών διαδικτυακών ερευνών με 21.645 κατόχους έξυπνων οικιακών συσκευών σε 21 χώρες – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Μεξικό, Βραζιλία, Χιλή, Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Περού, Νότια Αφρική, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
«Ετσι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την υγεία»
Plus |

«Ετσι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει την υγεία»

Η πανδημία της Covid μάς έδειξε ότι μπορούμε να επενδύσουμε σημαντικά ποσά όταν χρειάζεται και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Τμήματος Υγείας στο Ινστιτούτο Σπουδών του Μέλλοντος της Κοπεγχάγης