Αστάθμητος ή καθοριστικός παράγοντας των εκλογών θα είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ηλικίας 17 έως 20 ετών που φέτος θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Η ψήφος τους μοιάζει με αχαρτογράφητο τοπίο, καθώς συχνά μένουν εκτός δημοσκοπήσεων ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ποσοστό αποχής που συνήθως μεγαλώνει αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία.

Εκλογές: Ποια η πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση στις πρώτες κάλπες – Τι ποσοστό θα βγάλει αυτοδυναμία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, το σύνολο των νέων που θα ψηφίσουν στις εκλογές του 2023 για πρώτη φορά είναι 438. 595 άτομα.

Ειδικότερα:

  • Γεννημένοι 2006 112.097
  • Γεννημένοι 2005 109.719
  • Γεννημένοι 2004 108.762
  • Γεννημένοι 2003 108.017

ΣΥΝΟΛΟ:    438.595

Τι ζητούν οι γενιές

Το in έχει αναλύσει εδώ και μέρες πώς οι νέοι και η οργή τους για τα Τέμπη –και όχι μόνο- ίσως καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως κατέγραψε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» από γενιά σε γενιά το αίτημα για αλλαγή μεγαλώνει όσο μικραίνει η ηλικία.

Το 63% της Generation Z (17-25 ετών, με κάποιους να ψηφίζουν για πρώτη φορά), θέλουν αλλαγή. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 76% στους Millenials (26-41 ετών), πάει στο 66% στη Generation X (42-57 ετών), υποχωρεί στο 53% στους Boomers (58-76 ετών) και στο 36% στους Silent (77 ετών και πάνω).

Από τα διάφορα ευρήματα της δημοσκόπησης, γίνεται εμφανής η απογοήτευση της πλειονότητας των νέων και των ανθρώπων που ξεκινούν τη ζωή τους, την εργασία τους ή βρίσκονται σε ηλικία που έχουν δημιουργήσει και θέλουν να καρπωθούν τα οφέλη από τους κόπους τους.

Κυρίως οι νέοι, ωστόσο, δείχνουν να απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και τις εκλογές. Για το λόγο αυτό μειώνεται η επιρροή των κομμάτων εξουσίας και αυξάνεται η ψήφος διαμαρτυρίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης: Το ελεύθερο Ψηφιακό Σχολείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όλους τους μαθητές
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης: Το ελεύθερο Ψηφιακό Σχολείο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όλους τους μαθητές

«Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο είναι ο βασικός τρόπος για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις ανισότητες, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωγραφικές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης