Τα σχέδια της ΕΕ για ένα νέο πλαίσιο συναλλαγών, ενδεχομένως να βλάψουν τους μικρούς επενδυτές, προειδοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euronext Stéphane Boujnah, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης χρηματιστηρίων της Ευρώπης επέκρινε την προτεινόμενη από την ΕΕ δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων χρηματιστηριακών συναλλαγών, προειδοποιώντας ότι οι μικροί κινδυνεύουν να πέσουν θύματα των μεγάλων επενδυτών.

Αγορές: Τα funds με τις χειρότερες επιδόσεις του 2023 προσελκύουν τεράστια ποσά μετρητών

Πληθώρα ευκαιριών στις μεγάλες εταιρείες

Ο Stéphane Boujnah, διευθύνων σύμβουλος της Euronext, δήλωσε στους Financial Times ότι τα σχέδια για μια ενοποιημένη ζωντανή βάση δεδομένων των τιμών των μετοχών και των ομολόγων που διαπραγματεύονται σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πληθώρα ευκαιριών συναλλαγών για μεγαλύτερες εταιρείες με μεγαλύτερη εμβέλεια, ενώ θα βλάψουν τους μικρότερους επενδυτές, αφήνοντάς τους χωρίς πρόσβαση στις καλύτερες τιμές.

«Πραγματικός χρόνος σημαίνει να «πέφτεις» θύμα αρμπιτράζ», είπε. «Είμαστε επιφυλακτικοί για το όφελος μιας ενοποιημένης ταινίας πριν από τη συναλλαγή», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα στοιχείο της προτεινόμενης βάσης δεδομένων τιμών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να καταστήσουν τις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης πιο αποτελεσματικές και επομένως πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Οι χρηματιστές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι μεταξύ εκείνων που ασκούν πίεση στους νομοθέτες σχετικά με τα σχέδια τους εδώ και μήνες.

Ενοποιημένη ζωντανή βάση δεδομένων

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων προτάσεων είναι η πιθανή εισαγωγή ενός  «ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών»- μιας ζωντανής βάσης δεδομένων που έχει σχεδιαστεί για να ξεπεράσει το πρόβλημα της περιοχής σχετικά με τους τόπους συναλλαγών και τις ροές δεδομένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ όπου το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης,ο Nasdaq και άλλοι τόποι διαπραγμάτευσης δημοσιεύουν από κοινού δεδομένα μετοχών σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των τιμών και του όγκου των μετοχών.

Ενα ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών πριν από τη διαπραγμάτευση θα εμφανίζει πληροφορίες για τις τιμές σε πραγματικό χρόνο, ενώ μια ταινία μετά τη συναλλαγή θα καταγράφει τις ολοκληρωμένες συναλλαγές.

Εκείνοι που αντιτίθενται στη ζωντανή βάση δεδομένων πριν από τη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι οι μικροεπενδυτές θα έχαναν ιδιαίτερα επειδή δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τόπους διαπραγμάτευσης που είναι ανοιχτοί σε θεσμικούς παίκτες, όπως τα hedge funds και οι  θεσμικοί επενδυτές που βασίζονται σε υπολογιστές καιθα είναι ευκολότερο να εκμεταλλευτούν ενδεχόμενες «ανωμαλίες» των τιμών.

Ο Boujnah τάσσεται υπέρ βάσης δεδομένων μετά τη διαπραγμάτευση, αλλά είπε ότι μια βάση δεδομένων πριν από τη διαπραγμάτευση θα δημιουργήσει «ευκαιρίες εναντίον των μικροεπενδυτών» που δεν μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τόπους διαπραγμάτευσης και ότι «οι μη ισότιμοι όροι ανταγωνισμού θα μειώσουν  τη διαφάνεια των συναλλαγών.

Αδύνατο το αρμπιτράζ για τους μικρούς

Η δεξαμενή σκέψης Eurofi με έδρα το Παρίσι έγραψε πέρυσι ότι «οι μικροεπενδυτές που δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε αρμπιτράζ τιμών μεταξύ διαφόρων αγορών( ένας επενδυτής  αγοράζει ένα αγαθό από έναν τόπο και το μεταπωλεί με υψηλότερο αντίτιμο σε άλλο τόπο, με αποτέλεσμα να προκύπτει κέρδος γι’ αυτόν, καθώς εκμεταλλεύεται τη διαφορά των τιμών) σε αντίθεση με τους θεσμικούς επενδυτές, πιθανότατα δεν θα ωφεληθούν τόσο πολύ από λνα ενοποιημένο δελτίο συναλλαγώνσε πραγματικό χρόνο».

Οι πάροχοι δεδομένων έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις. Το Euronext είναι ένα από τα 14 χρηματιστήρια που έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν για την παροχή  μιας ζωντανής βάσης δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, ο Boujnah είπε ότι θα προτιμούσε μια βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μετά την διαπραγμάτευση, συμπληρωμένη με ένα στιγμιότυπο των προ-συναλλαγών» αντί για σταθερές πληροφορίες για τις τιμές πριν από τη συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο.

Ενα ενοποιημένο δελτίο συναλλαγών θα απαιτήσει ανταλλακτήρια που παρέχουν δεδομένα για την κατανομή των κερδών. Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Αξιών πέρυσι επεσήμανε την «δυνητική απειλή μιας [ενοποιημένης ταινίας] σε πραγματικό χρόνο για τη βιωσιμότητα μικρότερων χρηματιστηρίων».

Υπέρ οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της μετάβασης σε μια ενιαία ζωντανή βάση δεδομένων. Η European Fund and Asset Management Association, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 4.500 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, έχει υποστηρίξει τη δημιουργία της, λέγοντας ότι θα παρέχει στους επενδυτές μεγαλύτερη διαφάνεια.

Η Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, σχετικά με την πρόταση αναθεώρησης του κανονισμού για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (Mifir), με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των κρατών μελών και την Επιτροπή, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αργότερα εντός του έτους.

Οι «συστηματικοί εσωτερικοποιητές»

Ο Boujnah ζήτησε επίσης οι «συστηματικοί εσωτερικοποιητές», οι οποίες είναι εταιρείες επενδύσεων, όπως οι τράπεζες που μπορούν να εκτελούν συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου, να αντιμετωπίζονται σαν χρηματιστήρια. «Το μόνο μέρος όπου θα πρέπει να διαμορφωθεί μια τιμή είναι ένα σωστό βιβλίο παραγγελιών», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι τέτοιες εταιρείες ενεργούν «σαν ένας τύπος Uber που τους επιτρέπεται να μην συμμορφώνονται με τον κώδικα οδήγησης» και αν μεγαλώσουν πολύ τότε «αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυνητικά συστημικό κίνδυνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές