«Φωτιές» έχουν ανάψει στις πολυκατοικίες τα δύο προγράμματα επιδότησης για την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμοσιφώνων, πριν ακόμη ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την υποβολή των αιτήσεων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς, ήδη τα τηλέφωνα στα γραφεία τους «χτυπούν» ακατάπαυστα.

«Πριν λίγο, ιδιοκτήτης διαμερίσματος τελευταίου ορόφου μάς τηλεφώνησε ζητώντας οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει προκειμένου να σταματήσει τους υπολοίπους ενοίκους που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και θα τρυπήσουν την ταράτσα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς μιλώντας στον ΟΤ. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, εάν δεν υπάρξει ειδική ρύθμιση για το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες, τότε ακόμη κι εάν υπάρχει βούληση ορισμένων να ενταχθούν στα νέα προγράμματα και να γίνουν αυτοπαραγωγοί ενέργειας, αλλά διαφωνεί μόνο ένας, αυτός θα μπορεί να υποβάλλει ένσταση σε τυχόν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας και να μπλοκάρει το έργο.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Όλο το πρόγραμμα επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά [παραδείγματα]

Το δώμα βάφτηκε κόκκινο…

«Θα γίνεται της κακομοίρας, εάν όποιος θέλει ακυρώνει τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, επικαλούμενος τον κανονισμό της πολυκατοικίας», τονίζει ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων. Σήμερα τα καταστατικά των παλαιών πολυκατοικιών   επιτρέπουν στις ταράτσες και τα δώματα το πλύσιμο και άπλωμα των ρούχων  και τις κεραίες των τηλεοράσεων.

«Μόνο οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν από το 1990 κι έπειτα προβλέπουν κατανομή της ταράτσας για ηλιακούς θερμοσίφωνες, και στην πλειονότητά τους, έχουν ήδη καταληφθεί από ηλιακά συστήματα. Για τις παλαιότερες πολυκατοικίες, για να αλλάξει το καταστατικό απαιτείται παμψηφία ή υψηλή πλειοψηφία», υπογραμμίζει ο κ. Παραδιάς. Και προσθέτει: «Θα πρέπει όποια ρύθμιση προωθηθεί να προβλέπει ρητά ότι θα γίνονται απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις τουλάχιστον της απόλυτης πλειοψηφίας (50+1 ψήφων ή χιλιοστών επί του οικοπέδου) των Γενικών Συνελεύσεων των συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας, τόσο για τη λήψη της αρχικής απόφασης όσο και για την κατανομή των θέσεων τοποθέτησης των ηλιακών συστημάτων».

 Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ

Σε αυτή τη λογική κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ρύθμιση του ΥΠΕΝ η οποία θα προτείνει να μπορούν να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των συνιδιοκτητών οι  αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων στις πολυκατοικίες, σχετικά με την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών με ή χωρίς μπαταρίες, ανεξαρτήτως εάν υφίσταται  αντίθετη πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας.  Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ, στο πλαίσιο μιας αρχικής διαβούλευσης, διαφώνησε με την αναφορά ότι «στην περίπτωση που η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησής της, ο ιδιοκτήτης που τη ζήτησε  δικαιούται, να εγκαταστήσει σε κοινόχρηστο χώρο ηλιακό σύστημα».

Η διαφωνία της αποτυπώνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ηλιακά στις ταράτσες των πολυκατοικιών  – Το Δώμα βάφτηκε κόκκινο…» στην οποία επισημαίνονται τα εξής: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο από την, αυθαίρετη, όπως ουσιαστικά εξελίχθηκε, αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση, και θα δημιουργήσει απίστευτης συχνότητας και έντασης δικαστικές και άλλες διαμάχες στις πολυκατοικίες, ως προς τη χρήση των δωμάτων τους, αν επιτραπεί η υπό συνθήκες κυριολεκτικά “Far West” κατάληψη κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας από οποιαδήποτε μειοψηφία και η αλλοίωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», ενώ έως το τέλος του μήνα θα λειτουργήσει και η αντίστοιχη πύλη για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green