H αυξημένη αβεβαιότητα καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων στη επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

«Δεν μπορώ να σας πω τι θα αποφασίσουμε στην επόμενη συνάντηση, και ειδικά στις επόμενες συναντήσεις», υπογράμμισε η Σνάμπελ, μιλώντας στο ερευνητικό ινστιτούτο ZEW στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας.

«Με τις αναταραχές στον τραπεζικό τομέα, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», τόνισε και πρόσθεσε:. «Είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα που θα λάβουμε. Είναι σημαντικό εάν η αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα θα έχει πρόσθετο αντίκτυπο στον δανεισμό».

ΕΚΤ – επιτόκια: Εκτιμήσεις για 3 αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης ως τον Ιούλιο

Τραπεζική κρίση

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν δεσμευτεί για την πορεία αύξησης του κόστους δανεισμού, καθώς αναμένουν συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος των επιπτώσεων που θα έχει στις οικονομίες της ευρωζώνης η κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Μέχρι στιγμής τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου μιλούν για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα είναι περιορισμένες και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο επιθετικός ρυθμός αύξησης.

Η Σνάμπελ υπογράμμισε επίσης ότι οι πρώτες προσπάθειες για την αντιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης από τα προηγούμενα χρόνια ήταν μέχρι στιγμής επιτυχείς, καθώς οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί στην ανάκαμψη του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ΕΚΤ.

«Δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα είναι το τελικό σημείο – αυτό συζητείται αυτή τη στιγμή, πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι ο ισολογισμός μακροπρόθεσμα», είπε. «Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, σε περιόδους πολλών αβεβαιοτήτων και αναταράξεων, το κάνουμε με τρόπο που οι αγορές μπορούν να το αφομοιώσουν. Μέχρι στιγμής, έχει λειτουργήσει εξαιρετικά καλά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού