Είναι σαφώς μια αβέβαιη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Καθώς οι αφηγήσεις συνεχίζουν να αλλάζουν, οι απόψεις της Wall Street κυμαίνονται από προβλέψεις για μια πλήρη κατάρρευση του χρηματιστηρίου έως μια ήπια προσγείωση της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχει δώσει ανάμεικτα μηνύματα για την επόμενη κίνηση της Fed από τότε που οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται το 2021, με τον Τζερόμ Πάουελ αρχικά να διαβεβαιώνει τους πάντες ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός» και εν συνεχεία να κάνει στροφή 180 μοιρών.

«Και δεν είναι μόνο οι αφηγήσεις της αγοράς που έχουν δει αστάθεια», έγραψε ο διάσημος οικονομολόγος έγραψε ο διάσημος οικονομολόγος Mohamed El-Erian σε ένα άρθρο για τους Financial Times «Οι κινήσεις σε βασικά τμήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών έμοιαζαν επίσης με μια βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ».

Αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει.

Οι τέσσερις παράγοντες

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να συνενωθεί μια συνεκτική προοπτική, ο ελ Εριάν λέει ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα τέσσερις παράγοντες που καθοδηγούν την τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή:

1) «Πρώτον, υπάρχει η λιγότερο ελαστική πλευρά της προσφοράς της οικονομίας, καθώς ο κόσμος περιηγείται στην ενεργειακή μετάβαση, τη στενότητα της αγοράς εργασίας, την εταιρική ανασύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού και τον τρόπο με τον οποίο οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλάζουν την παγκοσμιοποίηση».

2) «Δεύτερος είναι η ικανότητα της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό, συγκρατώντας παράλληλα τη ζημιά στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και διατηρώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα — το τρίλημμα της πολιτικής».

3) «Τρίτον είναι η έκταση της δυσμενούς οικονομικής μετάδοσης που προκύπτει από τους πρόσφατες δονήσεις στις κοινοτικές και περιφερειακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ευθραυστότητας της First Republic και του συνολικού αντίκτυπου στον τραπεζικό δανεισμό με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες προβλέψεις για ζημίες δανείων, λιγότερο σταθερή καταθετική βάση και πιθανή έναρξη αυστηρότερης εποπτείας και ρύθμισης».

4) «Και τέταρτη είναι η ολοένα πιο περίπλοκη σχέση μεταξύ οικονομίας και πολιτικής, τόσο σε εσωτερικό (συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ) όσο και σε διεθνές επίπεδο (συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας υπερισχύουν των οικονομικών)».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή