Συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων εταιρειών που αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη όπως η Google και η Microsoft πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους κινδύνους από την ευρεία εξάπλωση της τεχνολογίας και τις διασφαλίσεις απέναντι σε αυτήν, ένα ζήτημα που έχει κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις και γενικότερα τον πολιτικό κόσμο ανά τον κόσμο.

H γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει κάτι σαν μανία φέτος, με εφαρμογές όπως το ChatGPT  να σαγηνεύουν τη φαντασία των χρηστών. Αυτή η μανία έχει θέσει τις εταιρείες σε εγρήγορση οι οποίες θέλουν να λανσάρουν παρόμοια προϊόντα για τα οποία θεωρείται ευρέως ότι θα φέρουν επανάσταση στην αγορά εργασίας.

Ποσό μαμούθ χάνουν τα hedge funds – Ο ρόλος των Big Tech

Εκατομμύρια χρήστες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν τέτοιου είδους εργαλεία, τα οποία οι υποστηρικτές τους λένε ότι μπορούν να κάνουν ιατρικές διαγνώσεις, να γράφουν σενάρια, να δημιουργούν νομικές ενημερωτικές εκθέσεις, όπως και λογισμικά εντοπισμού σφαλμάτων. Στον αντίποδα όμως έχουν πυροδοτήσεις ανησυχίες ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει παραβιάσεις του απορρήτου, αμφιλεγόμενες αποφάσεις στον εργασιακό χώρο, όπως επίσης να δημιουργηθούν πλήθος εκστρατειών με σκοπό την απάτη και την παραπληροφόρηση.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος «πέρασε» από τη συνάντηση, έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος το ChatGPT, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Έχει ενημερωθεί εκτενώς για το ChatGPT και έχει πειραματιστεί με αυτό», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστούν.

Στη δίωρη συνάντηση, παρεβρέθηκαν ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, Σάτια Ναντέλα της Microsoft, ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI η οποία έχει κατασκευάσει το ChatGPT και ο Ντάριο Αμοντέι της Anthropic. Παρούσα ήταν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ενώ υπήρχαν και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αρχηγός του προσωπικού του Τζο Μπάιντεν, Τζεφ Ζίεντς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάελ Μπρέιναρντ και η Γραμματέας Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Σε δήλωσή της η Χάρις είπε ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, όμως θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ανησυχίες για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και τα πολιτικά δικαιώματα. Απευθυνόμενη στα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, τόνισε ότι έχουν «νομική ευθύνη» για την ασφάλεια των προϊόντων τους που κάνουν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην προώθηση νέων κανονισμών, όπως και στη νέα νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Εισερχόμενος στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση, ο Άλτμαν της OpenAI δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να κάνει σωστές κινήσεις. «Είναι καλό να προσπαθήσουμε να προλάβουμε», είπε όταν ρωτήθηκε εάν ο Λευκός Οίκος κινείται αρκετά γρήγορα όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. «Σίγουρα θα είναι μια πρόκληση, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια επένδυση 140 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για την έναρξη επτά νέων ερευνητικών ινστιτούτων τεχνητής νοημοσύνης και είπε ότι το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου θα εκδώσει οδηγίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Κορυφαίοι προγραμματιστές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι Anthropic, Google, Hugging Face, NVIDIA, OpenAI και Stability AI, θα συμμετάσχουν σε μια δημόσια αξιολόγηση των συστημάτων τους.

Λίγο αφότου ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών κυκλοφόρησε ένα βίντεο που παρουσιάζει ένα δυστοπικό μέλλον κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας Μπάιντεν, το οποίο δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με εικόνες τεχνητής νοημοσύνης. Τέτοιες πολιτικές διαφημίσεις αναμένεται να γίνουν είναι πιο συχνές καθώς η τεχνολογία AI πολλαπλασιάζεται.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν υιοθέτησαν τη σκληρή προσέγγιση που ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνολογίας και τη θέσπιση ισχυρών κανόνων για τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση. «Δεν το βλέπουμε αυτό ως αγώνα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας των ΗΠΑ και Ε.Ε. για το θέμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα δίνοντας εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διαχειριστούν την προκατάληψη στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κυκλοφόρησε επίσης τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων AI και ένα πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και το Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκαλούνται από με την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν δεσμευθεί ουκ ολίγες φορές ότι θα καταπολεμήσουν την προπαγάνδα που σχετίζεται με τις εκλογές, τις ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια και την πανδημία, την πορνογραφία και την παιδική εκμετάλλευση, όπως και τη ρητορική μίσους με στόχο εθνοτικές ομάδες. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί οι προσπάθειές τους έχουν αποβεί άκαρπες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.

Πούτιν: Οι δράστες της επίθεσης είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές – Θα βρούμε και αυτούς που τους έβαλαν
Επικαιρότητα |

Πούτιν: Οι δράστες της επίθεσης είναι ριζοσπάστες ισλαμιστές – Θα βρούμε και αυτούς που τους έβαλαν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσηςείναι ριζοσπάστες ισλαμιστές. ωστόσο η επίθεση εντάσσεται στις δράσεις της Ουκρανίας «σε μια εκστρατεία εκφοβισμού»