Καθώς ο ναυτιλιακός κλάδος επικεντρώνεται στα εναλλακτικά καύσιμα, ως προαπαιτούμενο για την πράσινη μετάβαση, τα βλέμματα της βιομηχανίας στρέφονται εκ νέου στην Ασία. Οι εταιρείες Jiangnan Shipbuilding και Eastern Pacific Shipping ήρθαν σε συμφωνία για τη ναυπήγηση τεσσάρων Very Large Ammonia Carriers (VLAC), καθένα εκ των οποίων θα διαθέτει μεταφορική ικανότητα 93.000 κ.μ.

Όπως σημειώνει η Jiangnan Shipbuilding, θα πρόκειται για τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς αμμωνίας στον πλανήτη, ενώ -όπως επισημαίνεται- θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και άλλα υγροποιημένα αέρια όπως προπάνιο και βουτάνιο.

Τα νέα πλοία θα έχουν μήκος 230 μέτρα, πλάτος 36,6 μέτρα και θα είναι εξοπλισμένα με μηχανές διπλού καυσίμου.

«Η πράσινη αμμωνία θεωρείται ως το πιο υποσχόμενο εναλλακτικό καύσιμο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις σε καύσιμα αμμωνίας αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, γεγονός που θα δημιουργήσει περισσότερες παραγγελίες για Very Large Ammonia Carriers, και η Jiangnan συνεργάζεται ενεργά με τους εταίρους της ναυτιλιακής βιομηχανίας για να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξή τους», ανακοίνωσε το ναυπηγείο.

Οι προοπτικές της αμμωνίας στα λιμάνια της Αυστραλίας

Συνεχίζονται οι ιαπωνικές καινοτομίες στους κινητήρες αμμωνίας

Στο μεταξύ, αξιοσημείωτα βήματα στην ανάπτυξη της πρόωσης αμμωνίας πραγματοποιεί η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με τις NYK Line, IHI Power Systems, Nihon Shipyard, Japan Engine Corporation και ClassNK να ανακοινώνουν ότι ο πρώτος τετράχρονος κινητήρας αμμωνίας στον κόσμο ολοκλήρωσε επιτυχώς μια επίγεια δοκιμή σταθερής καύσης αμμωνίας με αναλογία συν-καύσης 80%, στο πλαίσιο ενός έργου επίδειξης για την εμπορική διάθεση πλοίων εξοπλισμένων με έναν κινητήρα με καύσιμο αμμωνίας εγχώριας παραγωγής.

Όπως τονίστηκε, η αμμωνία δεν εκπέμπει CO2 κατά την καύση της και, ως εκ τούτου, αναμένεται να αποτελέσει ένα καύσιμο επόμενης γενιάς που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά είναι μια δύσκολη ουσία για χειρισμό λόγω της τοξικότητάς της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green