Στη δικαστική διαμάχη και τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος της Bluehouse Investment, ενός ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου με έδρα την Αθήνα, αναφέρεται το Bloomberg. Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, πρόκειται για μια μικρή εταιρεία που «προσέλκυσε διαχειριστές κεφαλαίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες με το δέλεαρ των διψήφιων αποδόσεων από επενδύσεις όπως ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, ένας γυάλινος πύργος γραφείων στην Κρακοβία και έργα ανάπτυξης γης στο Βουκουρέστι».

Τεχνητή νοημοσύνη: Απάτη με χρήση τεχνολογίας deepfake στην Κίνα

Στο σχετικό δημοσίευμα, το Bloomberg σημειώνει ότι ένα από τα δικαστικά μέτωπα αφορά την αποπομπή από την εταιρεία του Γιάννη Δεληκανάκη, ενός εκ των συνιδρυτών της Bluehouse.

Άλλες αφορούν τη διερεύνηση, από δικηγόρους που όρισαν πελάτες της εταιρείας, «την κακοδιαχείριση των αμοιβών, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι τα στελέχη άρπαξαν αμοιβές απόδοσης ακόμη και όταν δεν πληρούσαν το όριο για να το κάνουν, και περιμένουν ακόμη τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων 19 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας».

Ο Δεληκανάκης έχει καταθέσει αγωγές κατά της Bluehouse με ισχυρισμούς για εταιρική απιστία, απάτη και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg. Η εταιρεία μηνύει ξεχωριστά ένα άλλο πρώην στέλεχος επειδή φέρεται να διέρρευσε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιζήμια για τους πελάτες, δήλωσε η Bluehouse σε σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έναν ισχυρισμό που το πρώην στέλεχος αρνείται. Οι αρχές στην Κύπρο διερευνούν μια υποτιθέμενη παραβίαση των κανονισμών και ορισμένοι επενδυτές έχουν προσλάβει λογιστές για να συντάξουν μια έκθεση που θα εξετάζει τις ενέργειες της εταιρείας, όπως προκύπτει από αντίγραφο που είδε το Bloomberg. Η Bluehouse, σε απάντηση, αναφέρει ότι αποτελεί στόχο ανώνυμης εκστρατείας συκοφάντησης.

Το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει:

«Ο Δεληκανάκης ίδρυσε την Bluehouse μαζί με τον Χαράλαμπο Πανδή και τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη Victor Pisante το 2004. Η εταιρεία, η οποία επένδυσε σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σε ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προχώρησε στην προσέλκυση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ (538 εκατ. δολάρια) από φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Partners Group AG, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Ροκφέλερ και αρκετοί Έλληνες μεγιστάνες της ναυτιλίας.

«Στην παρουσίασή της στους επενδυτές, η Bluehouse πρότεινε “ανώτερες αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο μέσω επενδύσεων σε μετοχές και χρέη σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία”. Ξεκίνησε το πρώτο της ταμείο το 2004 και το πιο πρόσφατο το 2016. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ετών, οι προοπτικές για την αγορά ακινήτων στην Ανατολική Ευρώπη ήταν ελπιδοφόρες και οι επενδυτές δελεάστηκαν από την προσφορά σχετικά υψηλών αποδόσεων και τις δηλώσεις της Bluehouse ότι είχε βαθιές σχέσεις με επιτυχημένες τοπικές εταιρείες ανάπτυξης, όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο.

»Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η Bluehouse απέτυχε να εκπληρώσει πολλές από τις φιλοδοξίες της.

»Η εστίαση των εταίρων στις δαπάνες έναντι της εκποίησης σήμαινε ότι νέα κεφάλαια αναπτύχθηκαν πριν οι διαχειριστές μπορέσουν να κλείσουν τα υπάρχοντα και να επιστρέψουν κεφάλαια στους επενδυτές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη στρατηγική και ζήτησαν να μην κατονομαστούν όταν συζητούν ευαίσθητα θέματα. Περισσότερα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σήμαιναν υψηλότερες αμοιβές για τους εταίρους της – γεγονός που έγινε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι προβλεπόμενες δυνατότητες των αγορών ακινήτων της Ανατολικής Ευρώπης δεν καρποφόρησαν ποτέ.»

Δυσαρέσκεια

«Χρόνια αργότερα», συνεχίζει το Bloomberg, «ορισμένοι επενδυτές μόλις τώρα πήραν πίσω τα χρήματά τους. Άλλοι, πολύ καιρό αφότου ένα από τα ταμεία της Bluehouse οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, περιμένουν ακόμη να τους επιστραφεί το κεφάλαιό τους. Το Ίδρυμα Ροκφέλερ, η EBRD και η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσαν ότι δεν σχολιάζουν μεμονωμένες επενδύσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

»Από τα 130,1 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί στο δεύτερο ταμείο της Bluehouse, από το 2021, οι επενδυτές έλαβαν πίσω μόνο 23,6 εκατ. ευρώ, όπως έδειξε τότε μια έκθεση. Αποδίδοντας την κακή απόδοση του εν λόγω ταμείου στις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, εκπρόσωπος της Bluehouse δήλωσε ότι έχει πλέον επιστρέψει το 80% των χρημάτων των επενδυτών.

»Οι μακροχρόνιες συμφωνίες κλειδώματος στις συμβάσεις κατέστησαν επίσης δύσκολη την πρόσβαση των επενδυτών στα χρήματα των δύο κύριων ταμείων της Bluehouse – κάτι που θα παραμείνει έτσι μέχρι ο Pisante και ο Πανδής να ρευστοποιήσουν τα ταμεία και να πουλήσουν τα εναπομείναντα ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία. Όταν ζητήθηκε σχόλιο, ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δύο κύριων ταμείων της Bluehouse έχουν ήδη πωληθεί.

»Η Partners Group, η οποία απέκτησε τη συμμετοχή της στη δευτερογενή αγορά και αρνήθηκε να σχολιάσει, πούλησε τις υπόλοιπες συμμετοχές της τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές. Άλλοι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν. Η άνοδος των επιτοκίων και η πτώση των αξιών των ακινήτων θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν ακόμη περισσότερο – ή να διακινδυνεύσουν να δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι θα περίμεναν.»

»Τα στελέχη της Bluehouse, ωστόσο, μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση. Ενώ οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών συνήθως συνεισφέρουν κάποια από τα δικά τους χρήματα όταν αντλούν κεφάλαια, η ηγεσία της Bluehouse χρηματοδότησε τουλάχιστον μέρος της δέσμευσής της με δάνειο από μια ομάδα τραπεζών, σύμφωνα με ένα έγγραφο δανείου του 2020 που εξέτασε το Bloomberg, καθώς και άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν όταν συζητούν ιδιωτικές πληροφορίες. Όταν ζητήθηκε σχόλιο, η Bluehouse δήλωσε ότι το δάνειο ήταν για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.»

Εντάσεις

«Καθώς οι ισολογισμοί μειώνονταν, η δομή των αμοιβών της Bluehouse έγινε σημαντική πηγή διαφωνίας. Για ένα στοχευμένο εσωτερικό ποσοστό απόδοσης 15% για το αρχικό της ταμείο, η Bluehouse χρέωσε συμβουλευτικές αμοιβές 2% με τους διαχειριστές των κεφαλαίων να εισπράττουν το 20% των κερδών μετά την επίτευξη απόδοσης 8% για τους επενδυτές, σύμφωνα με την τεκμηρίωση του ταμείου το 2004.

«Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές θεώρησαν ότι οι σχετικά χαμηλές αποδόσεις δεν δικαιολογούσαν τη συμβουλευτική αμοιβή του 2% και σε ορισμένες περιπτώσεις σταμάτησαν να πληρώνουν αμοιβές συνολικά μετά το 2020, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές. Άτομα με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι ο έλεγχος εντάθηκε αφού οι επενδυτές ισχυρίστηκαν στους δικηγόρους τους ότι οι εταίροι της Bluehouse τσέπωναν υπερβολικούς τόκους, παρόλο που τα κεφάλαια δεν είχαν επιτύχει αποδόσεις-στόχους – την ελάχιστη απόδοση που πρέπει να επιτύχει ένα κεφάλαιο για τους επενδυτές πριν ο διαχειριστής μπορεί να συμμετάσχει στα κέρδη.

»Απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, η Bluehouse ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι πληρωμές, “εάν οφείλονται, θα εξαρτηθούν από την τελική απόδοση του ταμείου, η οποία θα καθοριστεί από τους ελεγκτές του ταμείου όταν θα έχει διατεθεί το τελευταίο εναπομείναν περιουσιακό στοιχείο”.

«Οι εντάσεις ξέσπασαν μια χιονισμένη ημέρα στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2021, όταν διαδόθηκε στα γραφεία της Bluehouse η διαπίστωση ότι εκατοντάδες εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν σταλεί σε επενδυτές, τράπεζες και τρίτους, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που ήταν παρόν και ζήτησε να μην κατονομαστεί όταν συζητά ευαίσθητα θέματα. Μέσα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ένας τραπεζίτης της Deutsche Pfandbriefbank βοήθησε την Bluehouse να λάβει “κούρεμα” – να αποπληρώσει λιγότερα από τα οφειλόμενα για ένα δάνειο μετά την απομείωση των εξασφαλίσεων. Αυτό φέρεται να έγινε με αντάλλαγμα μια προσωπική πληρωμή 800.000 ευρώ στον τραπεζίτη. Εκπρόσωπος της Deutsche Pfandbriefbank δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

»Καθώς τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν ασταμάτητα, οι εταίροι έστειλαν γρήγορα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο ζητούσαν συγγνώμη για τη διαρροή και αρνούνταν ότι οποιοσδήποτε από τους ισχυρισμούς ήταν αληθινός, σύμφωνα με ένα παρόν πρόσωπο που δεν ήθελε να κατονομαστεί όταν συζητά ευαίσθητα θέματα. Εκπρόσωπος της Bluehouse δήλωσε ότι οι επενδυτές και οι εταίροι ενημερώθηκαν για την “ανώνυμη εκστρατεία”.»

Αναταραχή

«Η Bluehouse», συνεχίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, «προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Pamboukis Maravelis Nikolaidis and Associates για να εξετάσει τα ανώνυμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αργότερα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ισχυρισμούς για ατασθαλίες, εγκληματικές ενέργειες ή κακοδιαχείριση του ταμείου, σύμφωνα με επιστολή της δικηγορικής εταιρείας που εστάλη στους επενδυτές και την οποία είδε το Bloomberg. Η Bluehouse ανέθεσε επίσης στην ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία Deloitte να εξετάσει κατά πόσον οι αμοιβές της ήταν εντός του εύρους της αγοράς. Η Deloitte δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά η έκθεση που ακολούθησε, την οποία είδε το Bloomberg, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν.

»Τους επόμενους μήνες και χρόνια, η SPDI, ένας πρώην επιχειρηματικός εταίρος και επενδυτής ακινήτων, κατέθεσε ποινική μήνυση κατά των υπόλοιπων εταίρων της Bluehouse με τον ισχυρισμό της απάτης, σχετικά με μια προηγούμενη κοινή επένδυση. Οι ρυθμιστικές αρχές της Κύπρου και του Λουξεμβούργου, όπου η Bluehouse έχει άδεια λειτουργίας, ήρθαν επίσης σε επαφή με δικηγορικά γραφεία για λογαριασμό επενδυτών σχετικά με υποτιθέμενη παραβατική συμπεριφορά στην εταιρεία, σύμφωνα με επιστολές που εξέτασε το Bloomberg.

»Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Bloomberg, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανέφερε ότι μετά από έρευνες για την Bluehouse “που έδειξαν λόγους ανησυχίας, διεξάγεται έρευνα για φερόμενη παραβίαση των σχετικών κανονισμών”. Η ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF), η οποία ζήτησε πληροφορίες από την Bluehouse σχετικά με τα δύο πρώτα ταμεία της το 2021, σύμφωνα με επιστολή που εξέτασε το Bloomberg, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε έρευνα ήταν ανοιχτή αυτή τη στιγμή.

Η κατάληξη

»Στη συνέχεια, πριν από έξι μήνες, η συμβουλευτική εταιρεία A&M, η οποία είχε προσληφθεί από τη δικηγορική εταιρεία Michael Kyprianou & Co LLC για λογαριασμό ενός επενδυτή της Bluehouse, δημοσίευσε μια έκθεση εγκληματολογικής λογιστικής που εξέταζε ισχυρισμούς για κακοδιαχείριση του αμοιβαίου κεφαλαίου, διανομές προμηθειών και ύποπτες πληρωμές.

»Η έκθεση διαπίστωσε ότι στους επενδυτές του Fund I οφείλονταν υπερβολικοί τόκοι που δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Έδειξε σε μια περίπτωση ότι οι γενικοί εταίροι “έλαβαν συνολικά 3,6 εκατ. ευρώ”, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους όρους του ταμείου, οι εταίροι δεν θα έπρεπε να έχουν λάβει κέρδη. Η έκθεση της A&M που ανατέθηκε για λογαριασμό ενός επενδυτή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο τραπεζίτης της Deutsche Pfandbriefbank που έλαβε πληρωμή από την Bluehouse πιθανότατα ανταμείβεται για κάποια άλλη υπηρεσία στο παρελθόν.

»Σε απάντηση, η Bluehouse δηλώνει ότι δεν γνώριζε την έκθεση της A&M και ότι οι πληρωμές προς τους επενδυτές του Fund I θα υπολογίζονταν μετά την πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του ταμείου. Η Bluehouse δήλωσε επίσης ότι οι πληρωμές προς τους εταίρους είχαν επαληθευτεί από τους ελεγκτές του ταμείου και αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση σε σχέση με τον τραπεζίτη της DPBB.

»Καθώς τα ταμεία της Bluehouse εκκαθαρίζονται, οι διαφορές αυτές θα επιλυθούν πιθανότατα στο δικαστήριο. Οι ακροάσεις για τις δύο αγωγές που κατέθεσε ο Δεληκανάκης κατά των πρώην εταίρων του ξεκίνησαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με νομική κατάθεση», καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους