Συνωστισμός

Την ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την έχετε πληροφορηθεί. Εγώ αυτό που θέλω να σας ενημερώσω είναι πως ενώ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπή ανέρχονται σε 300 – ζωή να έχουν – στη συνεδρίαση του Ιntercontinental συμμετείχαν περισσότερα από … 500, εκτός από τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία! Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στο δυναμικό του κόμματος.

«Κομματικός πατριωτισμός»;

Στα πηγαδάκια μου έλεγαν ότι – πλην εξαιρέσεων – επικρατούσε, παράδοξο για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «κομματικός πατριωτισμός». Φαινόταν δηλαδή μία ομοψυχία. Να το πιστέψω;

«Σιωπητήριο»

Όμως μετά από την ομιλία του προέδρου, τον λόγο πήρε η γραμματέας του κόμματος κυρία Ράνια Σβίγγου, η οποία είπε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε να μην γίνει συζήτηση σ΄ αυτή τη συνεδρίαση, αλλά θα ζητηθούν γραπτώς οι απόψεις των μελών και στελεχών του κόμματος μετά από τις εκλογές. Ακολούθως ζήτησε και πήρε τον λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Α΄ Αθηνών κ. Νίκος Βούτσης – από τους ελάχιστους της αριστερής τάσης που διασώθηκαν στις εκλογές. Ο οποίος πολύ ευγενικά και με τον μειλίχιο τρόπο που τον χαρακτηρίζει, είπε πως πρέπει να δώσουν την εκλογική μάχη όλοι ενωμένοι, χωρίς αμφιβολία, αλλά θα είναι καλύτερα αν γίνει συζήτηση για τις αιτίες της ήττας και αρνήθηκε το «σιωπητήριο», όπως χαρακτήρισε την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Ψηφοφορία

Απάντησε η κυρία Ολγα Γεροβασίλη γιατί αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο τη μη συζήτηση. Με την άποψη του κ. Βούτση συμπαρατάχτηκαν και οι πρώην βουλευτές κ. Χρήστος Μαντάς και η κυρία Βασιλική Κατριβάνου. Το προεδρείο το αρνήθηκε. Και η πρόταση του κ. Βούτση τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Και έτσι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Μετατοπίζοντας την – αναγκαία – συζήτηση μετά από τις 25 Ιουνίου.

«Τέλος της θλίψης»

Και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αρκέστηκαν στην ομιλία του προέδρου, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, ανέλαβε πλήρως τη ευθύνη – το επανέλαβε – και κήρυξε το «τέλος της θλίψης».

Το χειροκρότημα

Και μία πληροφορία με ενδιαφέρον: ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του σχεδόν μονοπώλησε τα χειροκροτήματα των … πασοκογενών! Αντιθέτως η «Ομπρέλα» ήταν αρκούντως σοβαρή!

Ακροδεξιά

Αν όμως στο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς οι συγκρούσεις κι οι αντιπαραθέσεις δίνουν και παίρνουν, στο χώρο της ακροδεξιάς μαίνεται ο πόλεμος. Ολοι εναντίον όλων. Και σ΄ αυτές τις εκλογές είναι πιο πολλοί απ΄ ότι στις προηγούμενες.

«Πόλεμος»

Πρωτίστως υπάρχει η σύγκρουση μεταξύ της Ελληνικής Λύσης του κ. Κυριάκου Βελόπουλου και της Νίκης του κ. Δημήτρη Νατσιού. Οι δύο σχηματισμοί αρδεύονται από τα ίδια νερά και τις ίδιες περιοχές. Αρα ο κίνδυνος για τον κ. Βελόπουλο είναι προφανής. Η σύγκρουση άρχισε προεκλογικά και φυσικά συνεχίζεται μετεκλογικά και ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Και τα δύο κόμματα η αντιπαράθεση έχει υπαρξιακό χαρακτήρα.

Επανακάμπτουν

Πόσο μάλλον που σ΄αυτές τις εκλογές θα συμμετάσχει και η Πατριωτική Δύναμη όπως μετονομάστηκε η Πατριωτική Ενωση – με διακριτικό σήμα τα γράμματα ΠΕ σε κύκλο – των κκ Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Παρεμπιπτόντως στις εκλογές θα συμμετάσχει και η κυρία Αφροδίτη Λατινοπούλου.

«Τρίπλα»

Όμως το «Εθνικό Κόμμα Ελληνες» του εγκλείστου στις φυλακές του Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη, χθες επιχείρησε να κάνει μία … «τρίπλα» στο νόμο με τον οποίο απαγορεύτηκε η κάθοδος του. Ανακοίνωσε ένα σχηματισμό «συνεργαζόμενων ανεξάρτητων υποψηφίων». Φαίνεται όμως πως ούτε αυτή τη φορά θα κατορθώσει την εκλογική του κάθοδο, αν αξιολογώ σωστά το υπάρχον κλίμα. Αν αυτό συμβεί, τότε το δημοσκοπικό του ποσοστό του 4% – 5% θα διαμοιραστεί τους υπάρχοντες σχηματισμούς. Αρα «έχουν λαμβάνειν» στην προκειμένη περίπτωση και τα πράγματα γι΄ αυτούς θα είναι πιο εύκολα.

Τέλος καλό;

Δεν θα λείψουν βέβαια οι «διαγκωνισμοί» ούτε οι εκατέρωθεν κατηγορίες. Και ίσως να μην κινδυνέψει και ο κ. Βελόπουλος – και ποιος ξέρει μπορεί και ο κ. Νατσιός να μπει στη Βουλή. Αν όμως επιτραπεί η – με οποιοδήποτε τρόπο – κάθοδος του Κασιδιάρη τότε, όπως σας είπα τα πράγματα γίνονται υπαρξιακά….

Ο Κάπρος

Ο κ. Παντελής Κάπρος θα είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Γνωστή και διακεκριμένη προσωπικότητα στην αγορά ενέργειας. Είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος (2000-2004), ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995 – 2000) και καθηγητής Οικονομικών στη Σορβόνη.

Ως επικεφαλής του E3MLab έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα διεθνώς. Αποτελούν τα μοντέλα με τα οποία εκπονούνται οι περισσότερες αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους τομείς της ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταφορών και οικονομικής ανάπτυξης. Έχει πολύχρονη διεθνή πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής. Κι έχει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις.

Το πλαφόν

Ο κ. Κάπρος, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ανέπτυξε τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από τη χονδρεμπορική αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το γνωστό πλαφόν – στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής που είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα – που θα τρέχει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου αποτελεί ένα μαθηματικό μοντέλο με αλγόριθμους. Αποτέλεσε μία σωτήρια λύση για την άντληση εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

—————————————————————————————–

Ψαλίδι

Ένα ίσως μοναδικό ρεκόρ καταγράφεται στα ιστορικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και αυτό αφορά στην κατανάλωση ρεύματος. Για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα κινείται πτωτικά. Η μεταβολή της έχει αρνητικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ τον Απρίλιο και τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος υποχώρησε κατά 3,11% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, η κατανάλωση μειώνεται. Ρεκόρ «βουτιάς» καταγράφηκε τον Μάρτιο, όταν η συνολική ζήτηση έπεσε κατά 15,09% και είναι ρεκόρ ενδεκαμήνου.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Βέβαια, ο λόγος του διαρκούς μείωσης δεν είναι άλλος από την προσπάθεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να «ξεφουσκώσουν» τους λογαριασμούς ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης έκοψαν την κατανάλωση κατά 2,8%, ενώ οι πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) κατά 6,4%.

Στο τετράμηνο δε, η πτώση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν της τάξης του 9%.

Βέβαια, στον περιορισμό της κατανάλωσης δεν βοήθησαν μόνο οι κινήσεις των καταναλωτών για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και οι ήπιες καιρικές συνθήκες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories