«Την ημέρα που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες μένουν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, τα στελέχη της ΝΔ προκαλούν με τον κυνισμό και την αλαζονεία τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και επικαλείται τις δηλώσεις του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναφέροντας πως «όχι μόνο ομολόγησε ότι μένουν ακάλυπτοι, αλλά υπερασπίστηκε κιόλας αυτή την επιλογή μιλώντας για ‘ανταποδοτικότητα’ και ‘επιβάρυνση των υπολοίπων ασφαλισμένων’».

e-ΕΦΚΑ: Τρίμηνη παράταση της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης για οφειλέτες μη μισθωτούς

«Προτείνουμε κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, μάλιστα, πως το γεγονός ότι η ακρίβεια και τα υψηλά κόστη λειτουργίας και παραγωγής έχουν οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες σε αδυναμία πληρωμής, «για τον κ. Σκυλακάκη είναι αδιάφορη λεπτομέρεια».

Και καταλήγει ότι «απέναντι στην αδιαφορία της ΝΔ για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντά με ένα συγκροτημένο σχέδιο ρύθμισης των χρεών, με κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής».

Τι αλλάζει από σήμερα

Από σήμερα, 1 Ιουνίου αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, καταργήθηκε η προϋπόθεση να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να λαμβάνει ασφαλιστική ικανότητα ο ασφαλισμένος.

Πλέον, θα πρέπει οι μη μισθωτοί να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Έτσι, μέχρι τις 31 Μαΐου οι μη μισθωτοί (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) μπορούσαν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να πληρώσουν μόνο τις εισφορές για τον κλάδο υγείας του περσινού έτους ή να ενταχθεί στη ρύθμιση των 24 δόσεων για το σύνολο των οφειλών τους προς το Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν πληρωμές του 2022, θα αφαιρεθούν από το σύνολο των χρημάτων για τον κλάδο υγείας που θα πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για να έχουν πάλι ασφαλιστική ικανότητα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, λόγω χρεών, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε συνταγογράφηση & πλήρη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, όμως δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές που συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, για τους μακροχρόνια ανέργους ή τους εργαζομένους ειδικών κατηγοριών έχει δοθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως 29/2/2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα