Στις 12 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS,  δημιουργώντας μια γιγάντια ελβετική τράπεζα με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης με την υποστήριξη -αλλά και τις πιέσεις- της ελβετικής κυβέρνησης.

Γιατί η UBS καθυστερεί την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της

«Η UBS αναμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse στις 12 Ιουνίου 2023. Εκείνη τη στιγμή, η Credit Suisse Group AG θα συγχωνευθεί στην UBS Group AG», ανέφερε η UBS σε δήλωση.

Η νούμερο τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε στις 19 Μαρτίου να πληρώσει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,37 δισεκατομμύρια δολάρια) και να αναλάβει έως και 5 δισεκατομμύρια φράγκα σε ζημίες για τον μικρότερο ελβετό αντίπαλό της,  η οποίος βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης, αναγκάζοντας τις ελβετικές αρχές να δράσουν ώστε να αποτραπεί μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Εγκριση Κομισιόν στη συγχώνευση Credit Suisse – UBS

Με την ολοκλήρωση, οι μετοχές της Credit Suisse και οι American Depositary Shares (ADS) θα διαγραφούν από το SIX Swiss Exchange (SIX) και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), πρόσθεσε η UBS.

Στο πλαίσιο της εξαγοράς όλων των μετοχών, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές που κατέχουν.

Ο νέος τραπεζικός κολοσσός

Μόλις κλείσει επίσημα η συμφωνία, ο συνδυασμένος όμιλος θα επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας στην UBS μια ηγετική θέση σε βασικές αγορές και όπως έχει ήδη τονίσει η συνδυασμένη τράπεζα θα είναι ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην Ελβετία».

Η mega-bank θα απασχολεί 120.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, αν και έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο μέλλον θα περικόψει θέσεις εργασίας για να επωφεληθεί από τις συνέργειες και να μειώσει το κόστος.

Η UBS έσπευσε να κλείσει τη συναλλαγή σε χρόνο ρεκόρ, ελπίζοντας να παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους πελάτες και τους υπαλλήλους της Credit Suisse και να αποτρέψει τις αποχωρήσεις.

Η συμφωνία υποστηρίχθηκε από μία ένεση ρευστότητας 200 δισεκατομμυρίων φράγκων από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς και από τη δέσμευση της κυβέρνησης να απορροφήσει έως και 9 δισεκατομμύρια φράγκα σε ζημίες πέραν αυτών που βαρύνουν την UBS.

Η διοίκησή της προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους μετόχους και το ελβετικό κοινό ότι το « ηράκλειο έργο » της απορρόφησης του αντιπάλου της θα αποδώσει καρπούς και δεν θα γίνει βάρος για τους φορολογούμενους. Για την Credit Suisse, η οποία αγωνίστηκε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών μετά από χρόνια αστοχιών και σκανδάλων, η αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο μεσαίου μεγέθους αμερικανικών δανειστών τον Μάρτιο αποδείχτηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή