Σε έγκριση χωρίς όρους της συγχώνευσης μεταξύ της Credit Suisse και της UBS, προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του σχετικού κανονισμού της ΕΕ. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Η UBS και η Credit Suisse είναι και οι δύο παγκόσμιες πολυεθνικές επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στον ΕΟΧ, οι δραστηριότητες των εταιρειών αλληλεπικαλύπτονται στη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και στην επενδυτική τραπεζική.

UBS: Κίνδυνοι και ευκαιρίες στα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα μετά την εξαγορά της Credit Suisse

Έρευνα της Επιτροπής

Με βάση την έρευνα στην αγορά την οποία διενήργησε η Επιτροπή, διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση που προκύπτει από την συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων δεν θα μείωνε σημαντικά τον ανταγωνισμό στις αγορές όπου οι δραστηριότητές τους αλληλεπικαλύπτονται εντός του ΕΟΧ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η νέα οντότητα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντική ανταγωνιστική πίεση από ένα ευρύ φάσμα ανταγωνιστών σε όλες αυτές τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών, καθώς και εξειδικευμένων παρόχων και ισχυρών τοπικών παραγόντων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη συγχώνευση δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού σε καμία από τις αγορές που εξετάστηκαν στον ΕΟΧ και ενέκρινε τη συναλλαγή άνευ όρων.

Υπενθυμίζεται ότι η UBS, η οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την Credit Suisse από πλευράς ενεργητικού, συμφώνησε τον περασμένο Μάρτιο να αγοράσει τον ανταγωνίστρια της για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε απόθεμα και να αναλάβει ζημιές έως και 5 δισεκατομμύρια φράγκα, σε μια συγχώνευση που σχεδίασαν οι ελβετικές αρχές για να αποφευχθεί η μετάδοση παγκόσμια τραπεζική.

Τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse ανήκουν σε μια ομάδα από τις 30 παγκόσμιες σημαντικές τράπεζες που παρακολουθούνται στενά από τις ρυθμιστικές αρχές και η αποτυχία της Credit Suisse θα επηρέαζε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή