Oριακό πλεόνασμα  κατέγραψε η Ρωσία κατέγραψε στον προϋπολογισμό της τον Μάιο, γεγονός που της επέτρεψε να μειώσει ελαφρώς το έλλειμμά της για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους στα 3,41 τρισ. ρούβλια (41,9 δισ. δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 η Ρωσία εμφάνισε πλεόνασμα 1,59 τρισ. ρουβλίων, αλλά οι δαπάνες για τη στήριξη του πολέμου στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της έχουν στεγνώσει το δημόσιο ταμείο. Το φετινό έλλειμμα έχει ήδη εκτοξευτεί στο 117% του ετήσιου προγράμματος.

Ρωσία: Σε επίπεδα ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα – Ξεπέρασε τα 45 δισ. δολάρια

Η εκτίναξη των αμυντικών δαπανών κράτησε τον βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας σε εγρήγορση, ενισχύοντας τις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη φέτος και βοηθώντας τη Μόσχα να συνεχίσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.Οι μηνιαίες δαπάνες τον Μάιο ήταν οι χαμηλότερες φέτος,  1,1 τρισ. ρούβλια χαμηλότερες από τον Απρίλιο, αλλά για να επιτευχθεί ο φετινός συνολικός στόχος δαπανών ύψους 29,1 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, οι δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω.

Η πορεία των εσόδων

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ήταν κατά 9,1% υψηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όμως, τα κρίσιμα έσοδα της Μόσχας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν κατά 49,6% χαμηλότερα σε ετήσια βάση τους πρώτους πέντε μήνες, γεγονός που το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου Urals και στον χαμηλότερο όγκο εξαγωγών φυσικού αερίου.

Οι δαπάνες ήταν κατά 26,5% υψηλότερες σε ετήσια βάση την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 18,5%.

Το υπουργείο Οικονομικών  αναμένει ότι τα φορολογικά έσοδα από τον πετρελαϊκό τομέα θα ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η πτώση των εσόδων ανάγκασε τη Μόσχα να αρχίσει να πουλάει διεθνή αποθέματα για να βοηθήσει στην κάλυψη του ελλείμματος, ενώ αναλυτές έχουν προτείνει την αύξηση των φόρων ως άλλη επιλογή.

Η Ρωσία έχει δαπανήσει σχεδόν 440 δισ. ρούβλια για την κάλυψη του ελλείμματος από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου (ΤΕΠ) μέχρι στιγμής φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας φέτος δεν θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ, αν και οι περισσότεροι αναλυτές διαφωνούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι η Ρωσία θα δει απότομα μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή