«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό έχουν βάλει οι φόροι. Στο επίκεντρο της νέας κόντρας που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο ΦΠΑ. Η κουβέντα για το αν θα πρέπει να μειωθεί ή όχι έχει «φουντώσει» για τα καλά την ώρα που οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμένουν στα ύψη παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Εκλογές 2023: Πόσο βέβαιοι είναι οι ψηφοφόροι για το τι θα ψηφίσουν στις 25 Ιουνίου

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ την οποία χαρακτήρισε «τρύπα στο νερό»  καθώς -όπως είπε- «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μας κόστιζε 1,5 δισ. το χρόνο». «Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξήσουν στη συνέχεια», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα ήταν τρύπα στο νερό ως προς τις τιμές και θα μας στοίχιζε πολλά».

Μειώθηκε ο ΦΠΑ, δεν έπεσαν οι τιμές

Όπως είπε «μειώσαμε το ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε το ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες, στις μεταφορές οι τιμές δεν έπεσαν για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο».

Από την γαλάζια παράταξη, υποστηρίζουν ότι η επιλογή στοχευμένων μέτρων στην ενίσχυση των νοικοκυριών μέσω των Fuel Pass για την ακρίβεια στα καύσιμα και του Market Pass για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ήταν πιο αποτελεσματική  τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. Στην αντίθετη όχθη,  ΣΥΡΙΖΑ και  ΠΑΣΟΚ που έχουν ψηλά στην προεκλογική ατζέντα τους τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα ασκούν ασφυκτικό πρέσινγκ στην Νέα Δημοκρατία «πατώντας» στην ακρίβεια η οποία επιμένει, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα (24%) είναι ο 3ος υψηλότερος μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Στη λίστα των χωρών, η Ουγγαρία είναι πρώτη με 27%, ακολουθεί η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία με 25% ενώ η Φινλανδία έχει 24% μαζί με την Ελλάδα. Σε περιβάλλον μεγάλου πληθωρισμού, ο ΦΠΑ ήταν αυτός που έφερε και την έκρηξη των φορολογικών εσόδων πολύ πάνω από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.  Συγκεκριμένα το 2022 οι

Πάνω από το 50% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας προέρχεται από την έμμεση φορολογία ενώ σε καύσιμα και τρόφιμα η Ελλάδα εφαρμόζει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φόρων κατανάλωσης διεθνώς.

Τι σημαίνει μια μείωση του ΦΠΑ

Μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 11% στα τρόφιμα σημαίνει ότι:

–        1 λίτρο φρέσκο γάλα από 2,80 ευρώ θα πωλείται στα 2,75 ευρώ (0,05 ευρώ)

–        Ένα πακέτο μακαρόνια από 1,16 ευρώ που πωλείται σήμερα θα πρέπει να πωλείται προς 1,14 ευρώ.

–        Η τιμή πώλησης του στιγμιαίου καφέ των 200 γραμ. από 8,48 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί στα 8,33 ευρώ.

–        Το τυρί σε φέτες των 175 γραμμαρίων από 2,44 ευρώ θα πρέπει να πωλείται στην τιμή των 2,40 ευρώ.

–        Τα αυγά (6 τεμ) από 3,13 ευρώ που πρέπει να πωλούνται 3,07 ευρώ.

–        Το ελαιόλαδο 2 λίτρων από 17,30 ευρώ που πωλείται σήμερα με τη μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει η τιμή του να μειωθεί στα 16,99 ευρώ.

Συντελεστές ΦΠΑ

Κράτος

Κανονικός συντελεστής %

Αυστρία

20

Βέλγιο

21

Βουλγαρία

20

Κύπρος

19

Τσεχία

21

Γερμανία

19

Δανία

25

Εσθονία

20

Ελλάδα

24

Ισπανία

21

Φινλανδία

24

Γαλλία

20

Κροατία

25

Ουγγαρία

27

Ιρλανδία

23

Ιταλία

22

Λιθουανία

21

Λουξεμβούργο

17

Λετονία

21

Μάλτα

18

Κάτω Χώρες

21

Πολωνία

23

Πορτογαλία

23

Ρουμανία

19

Σουηδία

25

Σλοβακία

20

Σλοβενία

22

Ηνωμένο Βασίλειο

20

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax