Κλιμακώνεται η σύγκρουση πριν από τις εκλογές στις 25 Ιουνίου για τα προγράμματα των κομμάτων, καθώς και για τα μέτρα που προτείνουν σχετικά με τη φορολογία. Την ίδια ώρα, υποψήφιοι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία επανέρχονται στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Ροδόπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά με σκληρή ανακοίνωση.

Στο μέτωπο της οικονομίας, της φορολογίας και της σύγκρισης των προγραμμάτων, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν με αιχμηρές ανακοινώσεις τους τη χθεσινή ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου.

Αποκαλυπτική έρευνα: Πόσο βέβαιοι είναι οι ψηφοφόροι για το τι θα ψηφίσουν στις 25 Ιουνίου

Σε αυτή ο κ. Σκέρτσος απαντούσε στον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «πράσινου» ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, Παναγιώτη Δουδωνή για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μνημείο μαθηματικής αλχημείας» στον Σκέρτσο

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο ανακοινώσεων ήταν η ειρωνία σχετικά με τις γνώσεις του Άκη Σκέρτσου περί οικονομικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πόπης Τσαπανίδου, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Χθες βράδυ ο κ. Σκέρτσος, πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, με μια ανάρτηση μνημείο μαθηματικής αλχημείας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους».

Η κ. Τσαπανίδου αφού σημείωσε ότι: «Οι ‘άριστοι’ συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μην ξέρουν ούτε τα βασικά».

«Προφανώς και το ξέρουν. Απλά δεν διστάζουν να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον ελληνικό λαό, κάνοντας τη νύχτα, μέρα. Γιατί ο στόχος τους, είναι να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους μεσαίους φτωχούς. Και θα μας πούνε κάθε δυνατή δικαιολογία για να το πετύχουν, αδιαφορώντας πλήρως για την αλήθεια και τη σοβαρότητα.

Όπως ακριβώς και ο Τραμπ», πρόσθεσε.

«Ρεσιτάλ κοροϊδίας και από τον Θεοχάρη για τον ΦΠΑ»

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και στον Χάρη Θεοχάρη που έκανε ανάρτηση για το ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Η πιο απλή απόδειξη πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των έμμεσων φόρων έρχονται από την ανώτερη τάξη είναι η εξής: ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι €2,8 δις. Το market pass που έχει διευρυμένα κριτήρια & αγγίζει και τη μεσαία τάξη κόστισε €600 εκ. Τη διαφορά την πληρώνουν οι εύποροι», έγραψε ο κ. Θεοχάρης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι: «Εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε ακούσει πλέον όλα από τον κ. Σκέρτσο για τον ΦΠΑ, ήρθε ο κ. Θεοχάρης να σπάσει όλα τα κοντέρ».

«Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις.

Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του εισοδήματος είναι μεγαλύτερη;

Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όταν οι τιμές διπλασιάζονται και ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός, οι πολίτες πληρώνουν διπλάσιο ΦΠΑ;

Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το 2022 το κράτος εισέπραξε πάνω από 4 δις ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ;

Προφανώς και μπορούν να καταλάβουν. Αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι να υπερασπίζονται με αστειότητες την πολιτική τους επιλογή να λεηλατούν την κοινωνική πλειοψηφία με τους έμμεσους φόρους υπέρ των λίγων και ισχυρών», συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας»

Το ΠΑΣΟΚ στη δική του ανακοίνωση για την ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ, όπως ο Άκης Σκέρτσος, είναι «Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο Νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας».

«Ο Άκης Σκέρτσος κατά την πολυετή θητεία του ως Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ έμαθε – ως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του – τα εξής αξιοθαύμαστα οικονομικά:

Ισχυρίζεται ότι η μείωση των φόρων κατανάλωσης -και ιδίως του ΦΠΑ, που σημειωτέον η Νέα Δημοκρατία είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό της πρόγραμμα το 2019- ευνοεί τους πλούσιους, ενώ η μείωση των φόρων σε διανεμόμενα μερίσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σε γονικές μεταβιβάσεις περιουσίων εκατομμυρίων ευρώ ευνοεί τους οικονομικά αδύναμους και την μεσαία τάξη και όχι τους ελάχιστους ισχυρούς, που στηρίζει και στηρίζεται ο κ. Μητσοτάκης!», πρόσθεσε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του.

Για «κοινή ψυχή» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Σκέρτσος

Ο Άκης Σκέρτσος μετά τις ανακοινώσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι έχουν «κοινή ψυχή». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε, επίσης, ότι αν τα δυο κόμματα «ήταν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις εξουσίας, θα πρότειναν και αντίστοιχα υπεύθυνα μέτρα. Όμως λειτουργούν, δυστυχώς, ως κόμματα καταγγελίας που απεχθάνονται την ευθύνη και κοροϊδεύουν κατά πρόσωπο τους πολίτες. Δυστυχώς δεν κατάλαβαν κανένα από τα μηνύματα της πρώτης κάλπης ενώ αποκαλύπτουν – ηθελημένα ή άθελα – και ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους για τη δεύτερη».

Για το κόστος των προγραμμάτων και το debate

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου σε παρουσία της σε πάνελ του ΣΚΑΪ, επανήλθε στο ζήτημα της κοστολόγησης των προγραμμάτων και το θέμα του debate ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει debate, δεν θέλει κοστολόγηση του προγράμματός τους, ούτε συζήτηση για τα προγράμματα, αφού, όταν η συζήτηση πηγαίνει στα προγράμματα των κομμάτων, η ΝΔ πιέζεται πάρα πολύ γιατί εκεί τελειώνουν τα ψέματά της».

Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι για το debate «κληρώνει» αύριο Τρίτη, καθώς συνεδριάζει η Διακομματική Επιτροπή υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει στην πρώτη προεκλογική περίοδο ότι δεν είχε νόημα να γίνει debate μόνο ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρα και ότι αυτό θα γινόταν σε περίπτωση που υπήρχαν δεύτερες κάλπες.

Ωστόσο, σε τοποθετήσεις του μετά την ευρεία νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει.

Το θέμα της Ροδόπης δεν έχει κλείσει

Εκτός από τα ζητήματα της οικονομίας και των φόρων, το άλλο θέμα που παραμένει στο προσκήνιο – με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας – είναι το ζήτημα των εκλογών στη Ροδόπη.

Ο Γιάννης Οικονόμου, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, υπενθύμισε την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «επέλεξε να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του έναν άνθρωπο, υπέρ του οποίου υπήρχε μια εξόφθαλμη στήριξη στη Ροδόπη από το τουρκικό προξενείο», μιλώντας για τον Οζγκιούρ Φερχάτ.

«Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι στη Ροδόπη βγήκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι θέμα εκλογικό. Δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι οι πολίτες εκεί ψήφισαν κάτι διαφορετικό από τη Νέα Δημοκρατία και δεν αναφέρεται στο σύνολο των εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ούτε προφανώς στο σύνολο των πολιτών που είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα στη Ροδόπη και την υπόλοιπη Θράκη.

Αναφέρεται στην προσπάθεια μιας ξένης δύναμης, και εν προκειμένω της Τουρκίας με την υποστήριξη του συγκεκριμένου βουλευτή -κάτι το οποίο δεν καταγγέλθηκε πρώτα από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή αναδείχθηκε και καταγγέλθηκε- ενός ανθρώπου που συμμετείχε σε εκδηλώσεις παράνομων οργανώσεων στη Ροδόπη και τη Θράκη, που η παρουσία του εργαλειοποιείται ή θα επιχειρηθεί να εργαλειοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για παρέμβαση στο εσωτερικό μας.

Πέρα από τις οποιεσδήποτε διαφορές μας, πρέπει όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι προς όφελος της πατρίδας να ανοίγουμε την κερκόπορτα παρεμβάσεων ξένων δυνάμεων και δη της Τουρκίας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Πρέπει να αναλογιστεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη επιλογή και νομίζω ότι έχει όλα τα περιθώρια να επανορθώσει», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία της ΝΔ και ακροδεξιά παιχνίδια

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για το ζήτημα της Ροδόπης με αφορμή αντιπαράθεση που είχαν οι βουλευτές Γιάννης Μπουρνούς και Στράτος Σιμόπουλος.

Ο πρώτος υποστήριξε ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να υπάρξει ανάσχεση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη, με τον δεύτερο να του επιτίθεται.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αντιπαράθεση των δύο βουλευτών θύμισε τι υποστήριζε η ΝΔ για τη Θράκη στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη το 2020.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω των πολιτικών που άσκησε ως κυβέρνηση και των συγκεκριμένων προτάσεων του προγράμματός του, στηρίζει αταλάντευτα αυτήν τη θέση που μαζί με την υποστήριξη στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης αποτέλεσαν ένα μίνιμουμ πεδίο συναίνεσης στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής το 2020.

Ξεκάθαρη στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας είναι η υποκρισία της ΝΔ που στο πλαίσιο της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη υποστήριζε:

– τον «εκσυγχρονισμό και βελτίωση του πλαισίου…της μειονοτικής και θρησκευτικής πολιτικής είτε αυτή αφορά την εκπαιδευτική διάσταση είτε τη θρησκευτική» (σελ. 50)

– τον «εκσυγχρονισμό» του νόμου για τους μουφτήδες «με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας» και εκσυγχρονισμό του «μη-εφαρμόσιμου» νόμου για τις βακουφικές περιουσίες (σελ. 50-51)

– την ίδρυση «και μειονοτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών» (σελ. 46)

– τον «σεβασμό των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάννης, κάθε ρύθμισης του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (σελ. 45)

– τον εμπλουτισμό του «κοινωνικού χαρακτήρα της Θράκης…από την πολυμορφία που διακατέχει την κοινωνία και τις διάφορες μειονότητες που την απαρτίζουν» (σελ. 50)

– τον «σεβασμό προς τα δικαιώματα της μειονότητας που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και το σύγχρονο δίκαιο περί μειονοτήτων» (σελ. 52)».

«Φωτογραφίζονταν με τον πρόξενο της Τουρκίας»

«Ξεκάθαρη είναι η υποκρισία μιας παράταξης τα στελέχη της οποίας παρέθεταν γεύματα, συναντιούνταν και φωτογραφίζονταν προεκλογικά με τον Πρόξενο της Τουρκίας και τον ψευδομουφτή.
Μόνη πυξίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, το Σύνταγμα της Ελλάδας στο οποίο έχουν δώσει όρκο, οι αρχές της Αριστεράς και το Πρόγραμμα του κόμματος. Θα μας βρουν όλους απέναντί τους στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν με ευαίσθητα εθνικά θέματα», τόνισε, τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα