Η MSC εγκατέλειψε τις γραμμές Ασίας-ΗΠΑ και επικεντρώνεται στην Ευρασιατικό εμπόριο, όπως και οι περισσότερες από τις δέκα μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών. Το θαλάσσιο εμπόριο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ασίας – ΗΠΑ δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικό, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Alphaliner, η οποία αποκαλύπτει ότι όλα σχεδόν τα πλοία γίγαντες εξυπηρετούν το εμπόριο της Άπω Ανατολής με την Ευρώπη.

Ο «συναγερμός» 5ετίας για το θαλάσσιο εμπόριο και τα σενάρια για το μέλλον

Όπως επισημαίνει η επιστροφή στις «κανονικές» συνθήκες στις εμπορικές συναλλαγές μετά την πανδημία COVID-19, η οποία προκάλεσε συμφορήσεις στα λιμάνια, ελλείψεις σε πλοία και υψηλούς ναύλους για τους Κινέζους και το εξαγωγικό φορτίο, ώθησε ορισμένους μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών (Liners) να αναπροσαρμόσουν τα εμπορικά τους χαρτοφυλάκια.

Και οι δέκα μεγαλύτεροι ναυτιλιακοί φορείς εκμετάλλευσης τακτικών γραμμών (liners) μπορούν να θεωρηθούν παγκόσμιοι μεταφορείς, αλλά τα προφίλ των συναλλαγών τους είναι πολύ διαφορετικά, σημειώνει η Alphaliner.

Oι liners με έδρα την Ασία, τείνουν να αναπτύσσουν μεγαλύτερο ποσοστό του στόλου τους στις γραμμές του Ειρηνικού και το ενδοασιατικό εμπόριο, ενώ οι εταιρείες με έδρα την Ευρώπη έχουν συνήθως μεγαλύτερη παρουσία στα δρομολόγια Βορρά Νότου.

Μια ετήσια σύγκριση των προφίλ συναλλαγών δείχνει ότι οι περισσότεροι μεταφορείς μείωσαν το ποσοστό των στόλων τους που δραστηριοποιούνται μεταξύ Ασίας και Βόρειας Αμερικής. Επίσης οι Ασιάτες «παίκτες» αποδείχθηκαν πιο συντηρητικοί, ενώ οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί θαλάσσιοι μεταφορείς έκαναν πιο σημαντικές αλλαγές στόλου.

Η πλειοψηφία του στόλου στη γραμμή Ασία-Ευρώπη

Κατά την εξέταση του συνολικού στόλου των τακτικών γραμμών, το 21% της συνολικής χωρητικότητας είναι ενεργό στις γραμμές Άπω Ανατολή-Ευρώπη. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς σχεδόν όλα τα πλοία megamax (από 18.000 teu και άνω) δρομολογούνται σε αυτή τη διαδρομή, η οποία απαιτεί σχετικά μεγάλο αριθμό πλοίων σε μεγάλη απόσταση πλεύσης.

Το εμπόριο Ασίας-Βόρειας Αμερικής έρχεται δεύτερο με το 18% του παγκόσμιου στόλου να αναπτύσσεται εδώ. Οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή/Ινδία μοιράζονται την τρίτη θέση με 13% έκαστη.

Πως έχει «στηθεί» η MSC

Μια πιο προσεκτική ματιά ανά ναυτιλιακή εταιρεία δείχνει ότι η ηγέτιδα της αγοράς η MSC αφιερώνει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στη γραμμή Ασίας-Ευρώπης (23%), αλλά έχει πλέον μεγαλύτερη χωρητικότητα σε διαδρομές Μέσης Ανατολής/Ινδίας (14%) και υπηρεσίες από/προς την Αφρική (13%) από ό,τι σε γραμμές Ασίας-Βορείου Αμερικής όπου δραστηριοποιείται μόνο το 9% του στόλου της MSC. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο από το 16% πέρυσι.

Επιπλέον, ο στόλος στον Ατλαντικό της MSC (10%) και οι δραστηριότητές της προς/από τη Λατινική Αμερική (12%) είναι πλέον πιο σημαντικές από τις δραστηριότητές της στον Ειρηνικό. Η MSC είναι επίσης ο θαλάσσιος μεταφορέας με το υψηλότερο ποσοστό στόλου που δραστηριοποιείται στις ενδοευρωπαϊκές μεταφορές (7%).

Το προφίλ της Maersk

Το εμπορικό προφίλ της Maersk είναι διαφορετικό με το 22% του στόλου της να δραστηριοποιείται σε Ασία-Ευρώπη και το 18% στην Ασία-Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, οι δραστηριότητές της στη Λατινική Αμερική (18,4%) είναι ελαφρώς μεγαλύτερες και έρχονται στη δεύτερη θέση, γεγονός που σχετίζεται φυσικά με την εξαγορά της Hamburg Sud.

Επίσης οι υπηρεσίες προς/από τη Λατινική Αμερική είναι οι πιο σημαντικές για την Hapag-Lloyd όσον αφορά την ανάπτυξη του στόλου. Η συγχώνευση με τη χιλιανή CSAV και η επένδυση σε νέα neo-panamax χωρητικότητας 13 χιλ. τόνων έχει ωθήσει το εμπόριο της Λατινικής Αμερικής στον πρώτη θέση για την ναυτιλιακή με έδρα το Αμβούργο, ενώ η γραμμή Ασία-Ευρώπη ήταν η σημαντικότερη για αυτήν με βάση τη χωρητικότητα πριν από ένα χρόνο.

Η CMA CGM και η κινεζική COSCO αφιερώνουν αμφότερες το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους στις ασιατικές εξαγωγικές μεταφορές προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η COSCO έχει το υψηλότερο προφίλ στις ενδοασιατικές μεταφορές με το 16% της χωρητικότητας να αναπτύσσεται εκεί, ενώ για την γαλλική ναυτιλιακή οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη Λατινική Αμερική έρχονται στην τρίτη θέση.

Η Evergreen και η ONE βασίζονται πολύ περισσότερο στις δύο μεγαλύτερες γραμμές Ανατολής-Δύσης. Είναι επίσης οι πιο «συντηρητικοί» μεταφορείς, καθώς δεν έχουν προβεί σε σημαντικές αλλαγές στα εμπορικά τους χαρτοφυλάκια, παρά τη μεταβαλλόμενη αγορά.

Η HMM και η Yang Ming αντιπροσωπεύουν δύο ακόμη ασιατικούς θαλάσσιους μεταφορείς με πολύ μεγάλη έμφαση στις συναλλαγές Ανατολής-Δύσης.

Το εμπορικό χαρτοφυλάκιο της ZIM έχει αλλάξει σημαντικά μετά τη λήξη της συνεργασίας με την 2M στις γραμμές Ασίας-Μεσογείου και Άπω Ανατολής-ΗΠΑ. Ο ισραηλινός μεταφορέας εξακολουθεί να εστιάζει κυρίως στον Ειρηνικό (43%, μείωση από 49% πριν από ένα χρόνο), αλλά η χωρητικότητα Ασία-Ευρώπη έχει αυξηθεί από 0% σε 7% του στόλου, καθώς η ZIM οργανώνει πλέον τη δική της «ZIM Med Premium» υπηρεσία αντί να αγοράζει χρονοθυρίδες από τη Maersk και την MSC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα